Jakupčić od premijera preko savjetnika tražio i dozvolu za kupnju softvera

Poruke koje je bivši šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić slao Plenkovićevom savjetniku Josipu Jeliću u vezi nabave softvera za , pokazuju zašto se premijera može povezivati i s nabavom softvera u slučaju Žalac

Hrvatski premijer Andrej Plenković po svemu sudeći pokazuje neobičan interes za nabavu softvera u državnim tvrtkama i državnoj upravi. Štoviše, može se tvrditi i to da se bez njegova blagoslova teško moglo ići u kupovinu bilo kakvog softvera. To se može zaključivati iz jedne izuzetno intrigantne poruke koju je preko aplikacije Viber predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić poslao Josipu Jeliću, tada savjetniku premijera Andreja Plenkovića za Zagreb u kontekstu nadolazećih parlamentarnih izbora 2020.

Ta poruka otkriva kako Jakupčić preko Jelića traži suglasnost od Plenkovića da nabavi softver za Hrvatske šume. Posve je nejasno zašto, ako Plenković s tim procesom nikako ne bi trebao biti povezan. Jakupčić je to učinio u poruci koju je Jeliću poslao 19. svibnja 2020. u 9:54 napisavši:

‘’Josipe, šaljem – tema ERP– nabava i implementacija integralnog poslovnog informacijskog sustava. 1) odobrena nabava Srednjoročnim planom 2) odobrena nabava Godišnjim planom od strane Nadzornog odbora 3) Kriznim planom poslovanja, od investicija smo samo predvidjeli nabavu u funkciji EU – projekata i ERP– informatička i softverska podrška. Istovremeno smo srezali investicije u vrijednosti od 163 milijuna kuna. Navedeni projekt je od strateške vrijednosti za d.o.o. i započeo je uz pomoć renomirane konzultantske kuće još 2017. god. Hrvatske šume se ne financiraju iz državnog proračuna, već uplaćuju u njega. Josipe, ako možeš pitati šefa, bilo bi dobro da nastavimo s nabavom i implementacijama, ako ne – sve OK…’’.

Bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, kako je otkrio Nacional u prošlom broju, još uvijek se lomi oko toga hoće li svojim svjedočenjem ‘utopiti’ i premijera Andreja Plenkovića, koji je znao sve o nabavama softvera po modelu kakav je bio i u HŠ-u. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Potom u drugoj poruci poslanoj nedugo kasnije nastavlja:

‘’… još nešto, revizija nam stalno daje primjedbe na slabo izvješćivanje, zbog nepostojanja ERP-a’’.

Sadržaj ove poruke otkriva kako u Hrvatskim šumama postoje svi preduvjeti za nabavu integralnog poslovnog informatičkog sustava. Sve su potrebne upravljačke instance odobrile tu nabavu, ali s njom Jakupčić očito nije htio krenuti bez izravne suglasnosti njegova i Jelićeva zajedničkog šefa. Pa se i zbog toga postavlja pitanje jesu li Hrvatske šume u kontekstu nabave softvera talac jednog čovjeka – njihova zajedničkog šefa.

Poruku u kojoj preko Jelića moli da provjeri mogu li nastaviti s nabavom spomenutog softvera Krunoslav Jakupčić poslao je gotovo istodobno s objavom javnog natječaja za kupnju spomenutog softvera. Drugim riječima, natječaj je objavljen, ali za nastavak njegove provedbe trebao je Jakupčić dobiti i izravnu suglasnost premijera Plenkovića.

Radi se o softveru čiju su vrijednost Hrvatske šume procijenile na 19,73 milijuna kuna plus PDV. O uvođenju ERP-a razgovaralo se još 2017. godine kad je organizirana prezentacija za Upravu Hrvatskih šuma. Na njoj je SPIN iz Osijeka predstavio vlastito ERP rješenje – Jupiter software, KING ICT SAP-ov ERP, a Adacta i IN2 Microsoftov Navision.

Krajem 2018. godine objavljen je natječaj za izradu podloge za nabavu i implementaciju ERP-a, projekt koji su ponudom vrijednom 1,97 milijuna kuna plus PDV osvojile tvrtke Crowe Horwath Tax and Accounting i UM i UM. Drugu, skuplju ponudu poslali su KPMG Croatia i slovački IPDAP Group.

Premijerov savjetnik Josip Jelić bio je zadužen za prenošenje poruka između predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i premijera Andreja Plenkovića u vezi nabave softvera. FOTO: Zarko Basic/PIXSELL

Prema natječajnoj dokumentaciji tražilo se cjelovito rješenje, njegovo puštanje u rad u opsegu Faze 1 te završen dokument funkcionalne specifikacije za poslovne procese iz opsega Faze 2 implementacije i puštanja u rad ERP sustava. Za potrebe promotivnog članka objavljenog na portalu direktno.hr Hrvatske šume pripremile su i službeno priopćenje o tom projektu. U njemu su konstatirale sljedeće:

‘’Nakon opsežnih priprema koje su obuhvaćale analizu poslovnih procesa, izradu strategije implementacije ERP-a i strategije upravljanja promjena, definiran je projektni zadatak i proveden postupak javne nabave za I. fazu projekta. Realizacija projekta započela je u ožujku 2021. i rok završetka je ožujak 2023. godine (24 mjeseca)’’.

Tako je za potpunu implementaciju predviđeno razdoblje u trajanju od šest godina, a provodit će se kroz tri faze. Faza 1 obuhvaća poslovna područja računovodstva, financija, kontrolinga, ljudskih potencijala, obračuna plaća, zaštite na radu, nekretnina i najmova. Faza 2 obuhvatit će poslovno planiranje, realizaciju i knjigovodstvo proizvodnje, nabavu i skladišno poslovanje, prodaju i distribuciju, zaštitu na radu (drugi dio) i održavanje mehanizacije i nekretnina. Faza 3 odnosi se na razvoj po mjeri za poslovne procese, za koje ne postoji ERP rješenje. U provedbu su uključeni procesi integracije s postojećim aplikacijama Hrvatskih šuma i migracija podataka u ERP sustav.

‘’U protekle četiri godine u informatički sustav Hrvatskih šuma uloženo je više od 30 milijuna kuna (zamjena postojeće opreme, održavanje i unaprjeđenje informatičke infrastrukture, održavanje postojećih i nabava novih softverskih licenci i sl.).’’

Činjenica da je Jakupčić tražio od Plenkovića dopuštenje da nastavi s nabavom spomenutog softvera za Hrvatske šume u suglasju je s navodima više izvora koji kažu da je Plenković izravno bio uključen i u spornu nabavu softvera zbog kojeg se u ozbiljnim pravnim problemima nalazi bivša ministrica Gabrijela Žalac.

‘Josipe, ako možeš pitati šefa, bilo bi dobro da nastavimo s nabavom i implementacijama, ako ne – sve OK…’ napisao je Jakupčić Josipu Jeliću 19. 5. 2020. u vezi nabave informacijskog sustava

Nacional je u prošlom broju objavio opsežan članak temeljen i na razgovorima s više izvora bliskih i samoj bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac i vrhu HDZ-a, koji su potvrdili da se Gabrijela Žalac još uvijek lomi oko toga kako će svjedočiti te da njezino svjedočenje uistinu može presuditi Plenkoviću jer ona ni jednu odluku o nabavi softvera nije donijela bez konzultacija s njim i njegova odobrenja, ali i da je afera Softver, koja je obuhvaćena aktualnom optužnicom, u tom kontekstu samo vrh sante leda te da su se slično kao za Ministarstvo kojim je upravljala Žalac, nabavljali i odobravali preplaćeni i upitni softveri i za brojna druga državna tijela i poduzeća.

Izvori iz HDZ-a tvrde da Plenković ima razloga strahovati od iskaza Gabrijele Žalac i da je u tome i “tajna” njegovih hvalospjeva upućenih bivšoj ministrici čak i nakon njezina uhićenja. Naime, Gabrijela Žalac sudjelovala je i u drugim nabavama spornih softvera, ali ni jedna nije prošla bez Plenkovićeva odobrenja, tvrde Nacionalovi izvori, a što poruke koje su cijeloga pretprošlog tjedna preplavljivale naslovnice medija samo dodatno ilustriraju.

Riječ je o porukama koje su razmjenjivale Gabrijela Žalac i Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša gradonačelnica Knina, optužena u aferi Vjetroelektrane, čiji je sadržaj prvi objavio portal Telegram, a iz kojih je više nego jasno da se njih dvije oko tema iz optužnice i nabave softvera nisu dogovarale samo međusobno, već i s premijerom Plenkovićem kojeg su u tim porukama označavale s AP. Da je sudjelovao u tim procesima, na koncu je morao potvrditi i sam premijer Plenković, to jest njegov ured, s tim da su oni to formulirali tako kao da se Plenković o nabavama samo – informirao.

Nacionalov izvor blizak vrhu HDZ-a, s neposrednim saznanjima o aferi Žalac, tvrdi:

“Gabrijela Žalac u ovom trenutku još uvijek očekuje da će joj AP pomoći. Ni ona ne zna kako, ali procjenjuje da Plenković na razne načine može utjecati na postupak, snagom svog položaja, utjecajem na pravosuđe, manipulacijama s vraćanjem optužnice, ni ona ne zna točno kako, ali ako procijeni da nema drugog načina, ona ga može potpuno potopiti. Jer nema boga da bi taj i bilo koji drugi softver bio kupljen da ona nije dobila blagoslov AP-a.“

Sada se pokazuje da je Plenkovićev blagoslov za kupnju softvera za Hrvatske šume tražio i Krunoslav Jakupčić. Što može dati na vjerodostojnosti Gabrijeli Žalac, odluči li se svjedočiti o tomu je li se i kako Plenkovića pitalo uoči nabave spornog softvera.

U Hrvatskim šumama postojali su svi preduvjeti za nabavu integralnog poslovnog informatičkog sustava, ali Jakupčić očito nije htio s njom krenuti bez izravne suglasnosti njegova i Jelićeva zajedničkog šefa

Takvo bi svjedočenje moglo otežati potencijalno privilegiran Plenkovićev položaj kada je u pitanju njegov tretman kod PNUSKOK-a i DORH-a.

Nacionalov izvor ovako to tumači:

“Ako Plenković, unatoč svim ovim porukama i dokazima, nije u optužnici, to znači da ga je netko svjesno štitio i da bi se mogla otvoriti afera još puno veća od ove jer će se postaviti pitanje zašto te poruke nisu bile u materijalima DORH-a.”

Jedan od Nacionalovih izvora bliskih vrhu HDZ-a, koji s velikom zabrinutošću prati najnovija događanja još od smjene ministrice Nataše Tramišak, također smatra da bivša, osumnjičena ministrica Gabrijela Žalac može jednom svojom izjavom, ako će tako sebe pokušati spasiti kaznenog progona, “potopiti” Plenkovića:

“Ako bude dovoljno spremna i pokuša sebe spasiti, ona može reći tko je njoj bio nalogodavac da to sve napravi. I zato Plenković cijelo vrijeme predstavlja nju kao najbolju ministricu i ni dan danas se ne očituje o njezinoj optužnici jer ne smije. Razumijete, ne smije je živcirati jer je ona ta koja u ovom trenutku ima ključeve, kad govorimo o Omega Softwareu i njegovoj budućnosti”.

Sasvim je drugo pitanje u koliko se sličnih nabava Plenković i na koji način uključio te kako bi se to moglo dokazivati. Jakupčićeva poruka Jeliću pokazuje da se Plenkovića pitalo oko nabave softvera u najmanje još jednoj situaciji, kao i da postoje svjedoci koji o načinu Plenkovićeva uključivanja u te procese imaju neposredna saznanja.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner