Luka Stanzl/PIXSELL

“Ja od jutra nisam stao” premijerno 29. ožujka u Kerempuhu

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh kao svoju novu premijeru najavljuje, u petak 29. ožujka, praizvedbu dramskog teksta “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek u režiji Nane Šojlev, koji kroz inverziju tradicionalnih rodnih uloga na satiričan način razotkriva uobičajene odnose moći u društvu.

Tekst za koji je Vizek 2017. dobila Nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst, bavi se rodnom problematikom, ali uz jedan ‘twist’ – muškarci i žene mijenjaju uloge, pa tako muškarci žive uobičajeni život žena i obrnuto.

“U pomaknutom Vizekinu svijetu matrijarhalnog uređenja, gdje su stereotipizirane rodne uloge izvrnute, a muškarci inferiorni ženama, satiričkom se oštricom obračunavamo s rodno uvjetovanom raspodjelom moći i uvriježenim klišejima o prirodi muško-ženskih odnosa u suvremenom društvu”, stoji u najavi.

Tijekom atipičnog druženja četvorice bliskih prijatelja za jedne večeri koja se pretvara u neobuzdano, logorejično i emotivno razotkrivajuće pijančevanje, svaki od njih na svoj način propitkuje svoj položaj u intimnim vezama i društvu, a kulminacija se dostiže kada se konačno suoče sa sebi nadređenim ženama.

U ozračju ženske dominacije i muške submisivnosti, bezimeni muškarci, simbolično svedeni tek na brojeve, vrte se u cikličkim dijalozima i situacijama koje podcrtavaju apsurd i prepoznatljivost svakodnevice, ali pritom čeznu za promjenama i afirmacijom.

“Poigravajući se s predrasudama i društvenim očekivanjima, ‘Ja od jutra nisam stao’ Une Vizek pitkim se i nepretencioznim izrazom dotiče aktualne problematike rodnih uloga oko koje rasprava ne staje”, poručuju iz Kerempuha.

Igraju Jerko Marčić, Hrvoje Kečkeš, Marko Makovičić, Ozren Opačić, Linda Begonja i Ornela Vištica.

Režiju potpisuje Nana Šojlev, tekst su dramaturški obradile Dora Delbianco i Dina Vukelić. Glazbu potpisuje Milorad Stranić, kostimografiju i scenografiju Valentina Crnković, a oblikovanje svjetla Aleksandar Saša Mondecar.

Komentiraj