Izvoz američke vojne opreme porastao za 33 posto

Prodaja američke vojne opreme drugim državama porasla je za 33 posto te iznosi 55,6 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja je završila 30 rujna, rekli su američki dužnosnici u utorak.

Djelomični uzrok povećanja izvoza američke vojne opreme je plan Trumpove administracije “Kupuj američko”, koji je predstavljen u travnju, a smanjio je prepreke izvozu i poticao američke službenike da preuzmu veću ulogu u povećanju inozemnog poslovanja američke vojne industrije.

Države kupuju oružje od američkih kompanija na dva načina: izravnom komercijalnom prodajom, dogovorenom između vlade i tvrtke ili inozemnom vojnom prodajom, kada strana vlada uspostavlja kontakt s Ministarstvom obrane SAD-a preko američkog veleposlanstva.

Oba načina zahtijevaju odobrenje američke vlade.

Prijave za prodaju oružja u vrijednosti od gotovo 70 milijardi dolara ove su godine pristigle u Kongres, što je iznos malo manji od prošlogodišnjeg, rekao je američki dužnosnik.

Kongres je dao suglasnost za prodaju vojne opreme u iznosu od 55,6 milijardi dolara.

Najveći američki izvoznici oružja su Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, General Dynamics Corp i Northrop Grumann Corp.

Komentiraj