Prodaja američke vojne opreme drugim državama porasla je za 33 posto te iznosi 55,6 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja je završila 30 rujna, rekli su američki dužnosnici u utorak.

Djelomični uzrok povećanja izvoza američke vojne opreme je plan Trumpove administracije “Kupuj američko”, koji je predstavljen u travnju, a smanjio je prepreke izvozu i poticao američke službenike da preuzmu veću ulogu u povećanju inozemnog poslovanja američke vojne industrije.

Države kupuju oružje od američkih kompanija na dva načina: izravnom komercijalnom prodajom, dogovorenom između vlade i tvrtke ili inozemnom vojnom prodajom, kada strana vlada uspostavlja kontakt s Ministarstvom obrane SAD-a preko američkog veleposlanstva.

Oba načina zahtijevaju odobrenje američke vlade.

Prijave za prodaju oružja u vrijednosti od gotovo 70 milijardi dolara ove su godine pristigle u Kongres, što je iznos malo manji od prošlogodišnjeg, rekao je američki dužnosnik.

Kongres je dao suglasnost za prodaju vojne opreme u iznosu od 55,6 milijardi dolara.

Najveći američki izvoznici oružja su Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, General Dynamics Corp i Northrop Grumann Corp.

Komentiraj