BERISLAV JELINIĆ I DRAGAN ĐURIĆ

Izvor iz HNS-a: ‘Pričali smo s Jandrokovićem, složio se da Kuščević mora otići’

NACIONAL OTKRIVA PREVIRANJA koja su obilježila dvodnevni skup HNS-a u Svetom Martinu i potakla članove vladajuće koalicije da premijera Plenkovića počnu nagovarati da žurno provede rekonstrukciju Vlade koja bi uključivala i smjenu Blaženke Divjak i Predraga Štromara te izbacivanje HNS-a iz vladajuće koalicije

Raste pritisak najbližih stranačkih suradnika na premijera Andreja Plenkovića da napravi žurnu rekonstrukciju Vlade koja će uključivati i smjene ministrice Gabrijele Žalac i ministra Lovre Kuščevića, a ne samo traženje zamjene za Mariju Pejčinović Burić, zbog njenog odlaska na čelo Vijeća Europe. Visoki politički izvor blizak premijeru izjavio je za Nacional kako je Plenković svjestan da mu je sužen prostor za bilo kakve daljnje kompromise koji bi uključivali odgodu rekonstrukcije Vlade, ali i obračun s aktualnim potpredsjednikom Sabora Milijanom Brkićem te da se mora obračunati sa svima koji ugrožavaju rejting HDZ-a, a time i njegovu političku karijeru. Da će ti pritisci na Plenkovića rasti svjedoče i najave iz izvora bliskih predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koji su za Nacional izjavili da bi, da se nju pita, ona Vladu rekonstruirala već do polovice srpnja. Smatra da negativni publicitet koji proizvode te afere, praćen premijerovim oklijevanjem može negativno utjecati i na njenu predsjedničku kampanju koju planira službeno započeti početkom kolovoza. Ali ti su pritisci otišli tijekom vikenda i dalje, naročito u svjetlu zahtjeva upućenih iz HNS-a, čiji su visoki dužnosnici također javno zatražili odlazak Kuščevića, ali potom i znakovito reformulirali te zahtjeve u kontaktima s ekipom Nacionala koja je tijekom vikenda dva dana provela na stranačkom okupljanju HNS-a u Svetom Martinu na Muri. Nakon što se to dogodilo, Plenkovića su počeli pritiskati i drugi koalicijski partneri. Darinko Kosor u više je navrata tijekom vikenda razgovarao s Plenkovićem i diskutirao o tomu ima li smisla da HNS i dalje ostane u vladajućoj koaliciji. Izvor blizak HSLS-u za Nacional je izjavio: ‘’Kosor smatra da se Plenković u rekonstrukciji Vlade treba riješiti i Predraga Štromara i Blaženke Divjak te potom ta mjesta popuniti kadrovima HDZ-a. Ni HSLS niti Pupovčev SDSS neće insistirati na svojim ljudima na njihovim mjestima, ali će svakako ustrajati na tomu da u Vladu ne uđe nitko politički povezan s Milanom Bandićem. Što se Kosora tiče, Bandiću u Vladi nema mjesta. Ali lako je moguće da Bandić u Vladu i ne želi, nego je sve podredio političkoj trgovini s Plenkovićem, bez koga ne može provesti GUPonako kako je to zamislio. Ali ni to mu neće proći tako lako”.

RAZVILA SE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDa i intenzivna komunikacija između visokih dužnosnika HNS-a i HDZ-a. Izvor blizak vrhu HNS-a za Nacional je izjavio da se Jandroković u neformalnom razgovoru s visokim dužnosnikom HNS-a usuglasio s odlaskom Kuščevića. Kuščevićev krimen je i za Jandrokovića navodno bio „neprihvatljiv i on bi morao otići iz Vlade“, prenijeli su Nacionalu pouzdani izvori iz HNS-a navode iz telefonskog razgovora s Jandrokovićem. Da tu moguću neformalnu Jandrokovićevu suglasnost ne treba podcjenjivati, kako objašnjavaju, svjedoči i podatak poznat uskom krugu Plenkovićevih suradnika.

Tvrde, naime, da je upravo Jandroković s Milijanom Brkićem bio u timu glavnih pregovarača koji su s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom i glavnom tajnikom stranke Srećkom Ferenčakom dogovarali novu koaliciju u trenutku kada je Plenković odlučio izbaciti iz vlade ministre Mosta. Potom je Jandroković, kako tvrde ovi Nacionalovi izvori, ostao u vezi sa svojim tadašnjim pregovaračkim partnerima.

‘KUŠČEVIĆEV KRIMEN prevelik je i za Jandrokovića i da ga se pita, Kuščević bi morao napustiti Vladu. Jandroković je bio u pregovaračkom timu kad je HNS ulazio u Vladu pa mu u toj stranci vjeruju’

Da Kuščević mora otići, navodno je u telefonskom razgovoru s visokim dužnosnikom HNS-a izjavio i drugi HDZ-ov koalicijski partner Milorad Pupovac. U Svetom Martinu bila je održana i skupština središnjeg odbora HNS-a, koja broji 131 člana, a i ona je podržala taj zahtjev čelništva stranke. Okupljanje HNS-a u Svetom Martinu na Muri na koje nije došao predsjednik stranke Ivan Vrdoljak čini se da je odvratilo od napuštanja stranke međimurskog župana i nositelja liste HNS-a na nedavnim europskim izborima Matiju Posavca, koji je bio i glavni tehnički organizator ovog HNS-ovog okupljanja. Nacionalu je odlučio ostati nedostupan za komentar je li mu ova odluka vodstva stranke bila dovoljna da odustane od svog zahtjeva da HNS odmah napusti koaliciju s HDZ-om. Vidljivo je, međutim, bilo da sumnja da će ga aktualno vodstvo stranke podržati na predstojećim stranačkim izborima da postane predsjednik HNS-a.

Međutim, u razgovoru za Nacional u Svetom Martinu Milorad Batinić, šef zastupničkog kluba HNS-a, ponudio je ipak ponešto suzdržaniju retoriku. I on podržava zahtjev HNS-a za odlaskom Lovre Kuščevića, ali kaže da se ne radi o ikakvom ultimatumu HDZ-u, nego samo o pozivu premijeru Plenkoviću da razgovaraju o tome kakav problem predstavlja ministar Kuščević. „Nikada nismo ucjenjivali i davali ultimatume, pa tako ni sada o tome nije riječ. Želimo samo u normalnom, otvorenom razgovoru staviti problem Lovre Kuščevića na stol. Ništa više“, rekao je za Nacional Batinić. Nitko od Nacionalovih sugovornika, međutim, nije želio odgovoriti na pitanje hoće li HNS napustiti Vladu ako Plenković ne udovolji njihovu zahtjevu, pa iz Vlade ne udalji Kuščevića. Svima njima je bilo jasno da kad bi HNS u Saboru i napustio vladajuću većinu da to ne bi nužno značilo i pad vlade Andreja Plenkovića, kao što se to dogodilo vladi s premijerom Tihomirom Oreškovićem, kada je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Plenković bi i dalje raspolagao dovoljnim brojem ruku saborskih zastupnika zahvaljujući zastupničkom klubu Milana Bandića.

‘NIKADA NISMO UCJENJIVALI i davali ultimatume, želimo samo u normalnom, otvorenom razgovoru staviti problem Lovre Kuščevića na stol’, izjavio je za Nacional u Svetom Martinu Milorad Batinić iz HNS-a

I ministrica Blaženka Divjak bila je na ovom velikom okupljanju HNS-a u Svetom Martinu na Muri. Prema njenim riječima, njena reforma i škola za život ide dalje bez obzira na to što će se dogoditi s koalicijom HNS-a i HDZ-a. „Temelji reforme obrazovanja kroz projekt škole za život već su u cijelosti definirani, udžbenici su naručeni i taj projekt više ništa ne može zaustaviti. Hoću li ga ja nadzirati ili netko drugi, vjerujem da više nije bitno. Iako me se ova politička rasprava neposredno ne tiče, ne vjerujem da će doći do raskida koalicije HDZ-a i HNS-a“, rekla je za Nacional ministrica znanosti Blaženka Divjak. Kad bi se HNS i odlučio na to da napusti Vladu, otvoreno je pitanje bi li tu opciju podržali svi članovi njihova šesteročlanog zastupničkog kluba, u kojem su i dvojica danas neovisnih zastupnika Tomislav Saucha i Mario Habek, bivši zastupnici SDP-a. Moguće je da je upravo njih kontaktirao Kosor koji je tijekom vikenda nagovarao Plenkovića da izbaci iz vladajuće koalicije HNS, kao što je to ranije učinio s Mostom. Rasplet ove tekuće političke drame mogao bi u ključno središte javne pozornosti prometnuti Plenkovićev odnos s Bandićem, naročito u svjetlu već započete pobune dijela HDZ-ove stranačke baze kada je u pitanju najavljeni premijerov pakt sa zagrebačkim gradonačelnikom, povezan s donošenjem novog GUP-a.

Komentiraj