Izvansudskom odlukom završen kanonski kazneni postupak protiv Zbora prebendara

Sanjin Strukic/PIXSELL

Vezano za slučaj članova Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke, osumnjičenih da su lošim financijskim poslovanjem umanjili imovinu Crkve za najmanje 50 milijuna eura, iz Zagrebačke nadbiskupije u petak su priopćili kako je na nadbiskupijskoj razini izvansudskom odlukom završen kanonski kazneni postupak protiv tih članova, o čemu će izvijestiti javnost po završetku cijelog slučaja.

“Kongregacija za kler 14. rujna 2018. godine potvrdila je u cijelosti nadbiskupijsku Izvan sudsku odluku, kao i sve izrečene odluke i kaznene mjere bivšim članovima Zbora prebendara”, stoji u kratkom priopćenju Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije nakon medijskih upitima vezano uz članove Zbora prebendara.

Podsjećaju da je po završetku Upravno kaznenog postupka na nadbiskupijskoj razini, bivši prebendar i dekan Zbora prebendara preč. Mijo Gabrić umirovljen i nije mu povjereno vršenje nijedne crkvene službe. Također, ima “obavezu obdržavanja” nametnutih kaznenih mjera. Drugi bivši članovi Zbora prebendara, ističu, prihvatili su odluke i mjere donesene protiv njih u Izvan sudskoj odluci.

Iz nadbiskupije navode i da je protiv Odluke Kongregacije za kler preč. Ilija Žugaj podnio žalbu (utok) Vrhovnom sudu Apostolske signature, a taj postupak je u tijeku.

Nakon potvrđivanja novog Statuta imenovanje novih članova Zbora

Napominju da je za daljnje poslanje i crkveno djelovanje Zbora prebendara izrađen novi Statut koji je predan na potvrdu Kongregaciji za kler, nakon čega će se pristupiti imenovanju novih članova Zbora prebendara.

“Po završetku cjelovitog slučaja vezanog uz Zbor prebendara ovaj Tiskovni ured izdat će šire priopćenje za medije, kao što smo to prethodno najavili”, ističu u Zagrebačkoj nadbiskupiji, iz koje su lani u siječnju naveli da neće davati izjave vezane uz Zbor prebendara sve dok traje kanonski administrativni kazneni postupak.

Prema pisanju tjednika Nacional, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić raspustio je cijeli Prebendarski zbor na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem, i to zbog financijskih makinacija kojima je Crkva navodno oštećena za 50 milijuna eura. Ta je odluka Kaptola donesena, piše taj tjednik, i temeljem preporuke Vatikana, odnosno Kongregacije za kler.

Donedavni dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić priznao je krivnju u pismu koje je početkom srpnja uputio nadbiskupu Bozaniću, potvrdivši da je investitorima omogućio potpisivanje hipotekarnih ugovora na imovini Zbora prebendara, o čemu je informirao Zbor, ali ne i Zagrebačku nadbiskupiju.

Komentiraj