EPA/MOHAMMED SABER

Izraelski vojnici ubili dva Palestinca

Izraelski vojnici ubili su dvojicu Palestinaca i ranili 12 u petak u masovnim prosvjedima na granici Gaze i Izraela kojima već četvrti tjedan traže ispunjenje njihova prava na povratak u zemlju oduzetu njihovim djedovima.

Neki su Palestinci donijeli alat za rezanje žice koja razdvaja palestinsku enklavu od Izraela, a kako se broj ljudi povećavao, izraelski vojnici megafonom su pozivali pojedince da se udalje od ograde.

Unatoč upozorenjima, dvojica Palestinaca ubijena su, a 12 je zadobilo ozljede izraelskim vatrenim oružjem, kazali su palestinski medicinski izvori.

Time je broj ubijenih Palestinaca u protekla četiri tjedna prosvjeda narastao na najmanje 33, a ranjeno je više stotina.

Izrael je u gušenju prosvjeda rabio bojno streljivo čime je izazvao val međunarodnih kritika, no odluku je obrazložio potrebom za zaštitu svojih granica.

Izraelsko-američka glumica Natalie Portman objavila je da neće doći u Izrael na svečano uručenje nagrade vrijedne milijun dolara zbog “uznemirujućih” događaja u zemlji.

Prosvjedima u okviru pokreta “Veliki marš povratka” svakog petka palestinski izbjeglice traže da se ispune njihovi zahtjevi za povratak u domove predaka koji su sada teritorij Izraela. Prvi dan tih prosjeda, 30. ožujka,  poklopio se s Danom zemlje, kojim se svake godine odaje počast izraelskim Arapdima ubijenima 1976. tijekom prosvjeda protiv konfiskacije njihova zemljišta.

Stotine tisuća Palestinaca protjerani su ili su pobjegli pred ratom koji je buknuo nakon uspostave Izraela 1948. Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.

Očekuje se da će prosvjed kulminirati 15. svibnja kad Palestinci obilježavaju, kako je zovu, “Nakbu” (“Katastrofu”), odnosno dan kad je stvorena država Izrael.

Više od 2 milijuna Palestinaca živi u toj maloj enklavi na obali. Izrael je povukao svoje vojnike i doseljenike iz Gaze 2005., no još čvrsto nadzire kopno i morske granice.

Egipat također ograničava ulaske i izlaske iz Gaze koja je time godinama pod blokadom otkako je u toj enklavi na vlasti palestinski radikalni pokret Hamas. Izrael optužuje Hamasa da potiče prosvjede kako bi izveo napade na izraelske ciljeve..

Neki su prosvjednici u petak zmajeve s limenkama zapaljive tekućine puštali zrak usmjeravajući ih preko granice kako bi se zapalile vatre u Izraelu.

Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca zamrznuti su od 2014., a pogoršanju stanja pridonijela je i prošlogodišnja odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela i najava da će u njemu otvoriti američko veleposlanstvo.

U izjavi koju je glumica Portman, rođena u Jeruzalemu, dala u povodu odluke da neće sudjelovati u primanju nagrade, ne navode se objašnjenja.

Međutim, zaklada Genesis Prize Foundation rekla je da “se divi njezinoj čovječnosti, poštuje njezino pravo da se javno ne suglasi s politikom vlade Izraela”.

Izraelski ministar kulture Miri Regev nagovijestio je da glumica podržava pokret PBS (bojkot, neinvestiranje i sankcije, prema engleskoj kratici) i da je cilj pokreta gospodarska izolacija Izraela zbog načina postupanja prema Palestincima.

Izrael smatra da taj pokret BDS (Bojkot, neulaganje i sankcije) teži oduzeti legitimnost državi Izrael.

Nagrada Genesis dodjeljuje se pojedincima za izvrsnost postignutu u njihovoj profesiji, a koji “nadahnjuju druge kroz posvećenost židovskoj zajednici i židovskim vrijednostima”.

Komentiraj