Izraelska volonterska organizacija prekida djelovanje u Turskoj zbog “ozbiljne prijetnje”

Autor:

epa10462921 An icon in the rubble of the collapsed Virgin Mary Greek Orthodox Church after an earthquake in Altinozu, district of Hatay, Turkey, 12 February 2023. More than 27,000 people have died and thousands more were injured after two major earthquakes struck southern Turkey and northern Syria on 06 February. Authorities fear the death toll will keep climbing as rescuers look for survivors across the regions.  EPA/ERDEM SAHIN  ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

EPA/ERDEM SAHIN

Izraelska volonterska organizacija za pružanje hitne medicinske pomoći United Hatzalah priopćila je danas da prekida operacije u Turskoj zbog “ozbiljne prijetnje” sigurnosti njezine ekipe na terenu.

Organizacija je navela u priopćenju da je odlučila “prekinuti misiju i čim prije se vratiti u Izrael” zbog “ozbiljne prijetnje izraelskoj spasilačkoj misiji u Turskoj”.

United Hatzalah je tu odluku bio objavio na Twitteru, ali je poslije uklonio objavu.

Spasioci ovih dana dijele na društvenim mrežama video snimke i fotografije svojih spasilačkih operacija u Kahramanmarasu, epicentru potresa u Turskoj.

“Nažalost, primili smo informacije o konkretnoj i neposrednoj prijetnji izraelskom timu i ne smijemo ugroziti sigurnost našeg osoblja”, navodi nevladina organizacija.

No nije htjela otkriti pojedinosti o naravi prijetnje ni o izvoru informacija.

Spasilačke ekipe izraelske vojske nastavljaju svoje operacije spašavanja i pružanja pomoći u Turskoj, gdje imaju poljske bolnice, reklo je za AFP izraelsko veleposlanstvo u Ankari.

I Magen David Adom, izraelski Crveni križ, nastavlja djelovati u Turskoj, rekao je glasnogovornik za francusku novinsku agenciju.

U razornom potresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju danas je bilo 33.179 mrtvih: više od 29.605 na jugu Turske i više od 3.500 u Siriji. Po podacima UN-a, taj broj mogao bi se “udvostručiti”.

Vijest o odlasku izraelske nevladine organizacije dolazi nakon odluke austrijske vojske i njemačke organizacije o privremenom prekidu operacija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.