Izraelci granatirali Rafah: Poginule najmanje 52 osobe

Autor:

epa11145365 Residents evacuate from Rafah, southern Gaza Strip, 10 February 2024 (issued 11 February 2024). Israel's Prime Minister Netanyahu on 09 February ordered the Israeli military to present a plan for the evacuation of Palestinians from Rafah. More than 28,000 Palestinians and over 1,300 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it.  EPA/MOHAMMED SABER

EPA/MOHAMMED SABER

Najmanje 52 osobe poginule su u izraelskom granatiranju Rafaha, grada koji se nalazi na samom jugu pojasa Gaze i u blizini egipatske granice, u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Posljednjih mjeseci Rafah je postao grad u koji se smjestila većina palestinskih izbjeglica koji su ostali bez domova nakon izraelskog bombardiranja sjevernog dijela pojasa Gaze te se u njemu prema procjeni Ujedinjenih naroda trenutačno nalazi 1,4 milijuna ljudi.

Do napada na Rafah je došlo iako je Hamas ranije u nedjelju objavio kako bi ofenziva na taj grad “torpeirala” bilo kakav dogovor oko puštanja taoca koji se još uvijek nalaze u njihovom zarobljeništvu još od 7. listopada prošle godine, a protiv ofenzive na Rafah izjasnile su se i SAD, glavni izraelski saveznik.

No čini se kako granatiranje Rafaha u noći s nedjelje na ponedjeljak ipak nije označilo početak ofenzive i na to područje, pogođeno je 14 kuća i tri džamije i to u različitim dijelovima grada, a izraelska vojska je objavila kako je izvršila “niz udara na južnu Gazu koji su sada završeni”.

Izraelska vojska oslobodila dva taoca u akciji u Rafahu

Izraelska vojska objavila je kako je oslobodila dva taoca tijekom racije koje su njezine specijalne jedinice izvele u noći s nedjelje na ponedjeljak u Rafahu na jugu pojasa Gaze.

Taoci su prevezeni u bolnicu Sheba u središnjem Izraelu gdje su pregledani te je ustavnovljeno kako se nalaze u dobrom stanju.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.