Izrael obećao da će eliminirati Hamas i njegovih 25 tisuća boraca – može li to učiniti?

Autor:

epaselect epa11013620 A missile is launched from southern Gaza as smoke rises following an Israeli strike, as seen from Be’eri, Israel, 06 December 2023. Israeli forces resumed military strikes on Gaza after a week-long truce expired on 01 December. More than 16,000 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it.  EPA/ATEF SAFADI

EPA/ATEF SAFADI

Nakon napada 7. listopada, Izrael je obećao eliminirati Hamas. Dva mjeseca kasnije, kakav je napredak postigla vojska?

U zračnom i kopnenom napadu na Gazu od strane Izraelskih obrambenih snaga (IDF) poginulo je više od 15.000 ljudi, većinom civila, prema zdravstvenim dužnosnicima u Gazi.

Izraelski vojni časnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, procjenjuje da je ubijeno oko 5.000 boraca Hamasa. Šest bataljuna, od kojih svaki broji oko 1000 ljudi, značajno je degradirano, rekao je časnik.

Osama Hamdan, vođa Hamasa sa sjedištem u Libanonu, rekao je da su podaci o žrtvama lažni i da su to “izraelska propaganda” kojom se prikriva nedostatak vojnog uspjeha.

Budući da Izrael vjeruje da je skupina imala nekih 25.000 ili 30.000 naoružanih članova u vrijeme napada u listopadu, neizvjesno je hoće li IDF uspjeti izbrisati Hamas kao što je premijer Benjamin Netanyahu obećao.

Vojni analitičar Michael Clarke rekao je za Sky News da, kada je izraelska vojska prvi put ušla u Gazu, nije bilo sigurno koliko će se Hamas snažno boriti. “Odgovor je: nije jako teško. Nije da su pobjegli, ali su se uhvatili, a zatim su se vrlo brzo odvojili i nestali.”

Razumna je pretpostavka, rekao je Clarke, da se u južnoj Gazi nalazi oko 15.000 boraca Hamasa ili skrivenih u tunelima ili pomiješanih s civilnim stanovništvom.

To ostavlja izraelske snage s vrlo teškim zadatkom da ih iskorijene kada krenu prema jugu. “Ako Hamas odluči pokrenuti veliku borbu oko toga, onda će umrijeti. Možda će odlučiti da je bolje odsjediti i shvatiti gdje su na kraju šest mjeseci”.

Clarke je dodao da će na kraju izraelska konvencionalna vojna operacija završiti i stvari će se prebaciti na “otvorenu” protupobunjeničku ili protuterorističku operaciju. “Ovo će ostaviti izraelske tenkove, vozila i trupe na terenu okupirajući cijelu Gazu… i nema lakog izlaza”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.