Izrael napao sela u Libanonu. Egipat otvorio granicu za humanitarnu pomoć

Autor:

epaselect epa10925066 The scene at Al Ahli hospital in Gaza 18 October 2023 following Tuesday's blast after the building was hit by an air strike. According to Palestinian authorities in Gaza hundreds of people have been killed in an airstrike to the hospital in Gaza on 17 October. Israel has denied responsibility and said a Hamas rocket misfire caused the blast. More than 3,000 Palestinians and 1,400 Israelis have been killed according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian Health authority since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October. Israel has warned all citizens of the Gaza Strip to move to the south ahead of an expected invasion.  EPA/MOHAMMED SABER

EPA/MOHAMMED SABER

 Izrael je u zračnome napadu pogodio dva sela na jugu Libanona, objavili su libanonski mediji. 

Izrael je izveo zračni napad na dva sela na jugu Libanona rano u četvrtak, izvijestila je libanonska televizija Al Mayadeen.

Izraelske rakete pogodile su Kafr Shubu te blizinu Odaisseha, dodaje se.

Egipat otvorio granicu za 20 kamiona humanitarne pomoći

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi odobrio je otvaranje graničnoga prijelaza Rafah za 20 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć Gazi, potvrdio je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden.

Al-Sisi i Biden postigli su dogovor uslijed pogoršanja humanitarne krize u toj enklavi te brojnih anti-izraelskih prosvjeda diljem Bliskoga istoka.

Biden nije precizirao kada će se granica otvoriti, ali je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao da će se to ostvariti kad se popravi cesta uništena u izraelskim napadima.

Egipat je rekao da prijelaz Rafah, vitalna arterija prije borbi, a sada važna ruta za očajnički potrebne zalihe, nije službeno zatvoren, ali je postao neoperativan zbog izraelskih zračnih napada na strani Gaze.

Tijekom Bidenovog posjeta Izraelu, ured izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua poručio je da će Izrael dozvoliti uvoz hrane, vode i lijekova do juga Gaze putem Egipta, jedine države osim Izraela koja s njome dijeli granicu, dokle god one ne pripadnu Hamasu.

“Izrael neće spriječiti humanitarnu pomoć iz Egipta sve dok se radi samo o hrani, vodi i lijekovima za civilno stanovništvo koje se nalazi u južnom pojasu Gaze ili (ono) koje se tamo evakuira, i sve dok te zalihe ne stignu do Hamasa”, priopćio je ured Netanyahua.

Kamioni nisu mogli ući u Gazu

Kamioni pomoći u utorak su se približili prijelazu Rafah između Egipta i Gaze iz egipatskog grada al-Arish, no nisu mogli ući u Gazu jer nije postojao sporazum o isporuci pomoći.

UN-ov koordinator hitne pomoći Martin Griffiths kazao je Vijeću sigurnosti u srijedu da UN traži da se pomoć Gazi vrati na prijašnjih 100 kamiona dnevno, koliko ih je pomoć prevozilo prije sukoba Izraela i Hamasa, jer smatra da 20 kamiona pomoći neće biti dovoljno za potrebe stanovništva toga područja.

Nakon što je Hamas pokrenuo krvavi napad na izraelski teritorij 7. listopada, Izrael je rekao da nameće potpunu blokadu Pojasu Gaze u kojem živi do 2,3 milijuna ljudi, zbog čega oni ostaju bez struje, hrane i goriva.

OZNAKE: Izrael, Egipat, Libanon, Gaza

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.