‘Iznenađenje’ u Kanadi dok New York City autobusima vozi migrante do granice

Autor:

epa10397213 Migrants line up in front of the provisional service center of the National Institute of Migration (INM) to regularize their immigration status, in Tapachula, Chiapas state, Mexico, 09 January 2023. Some 2,000 migrants stranded on the southern border of Mexico demanded freedom of transit on 09 January amid US President Joe Biden's visit to the country, where he is participating in the North American Leaders Summit.  EPA/Juan Manuel Blanco

EPA/Juan Manuel Blanco

Službenik za imigraciju u kanadskoj pokrajini Quebec rekao je da je “iznenađujuće” saznanje da New York City šalje migrante na granicu zemlje.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je za Fox 5 da njegova administracija pomaže migrantima koji su poslani u njegov grad, ali žele otići drugdje.

“Neki žele ići u Kanadu, neki žele ići u toplije zemlje, a mi smo tu za njih dok nastavljaju u potrazi za svojim snom”, rekao je Adams.

New York Post je izvijestio da migranti u New Yorku dobivaju besplatne autobusne karte za Plattsburgh, država New York, oko 32 kilometra južno od kanadske granice. Odatle plaćaju taksi i prijevoz do Quebeca.

Ministrica useljeništva Quebeca Christine Fréchette rekla je novinarima u Montrealu da je razvoj događaja “iznenađujući”.

Rekla je da to naglašava potrebu da se “riješi problem Roxham Roada”, misleći na neslužbeni granični prijelaz južno od Montreala koji svake godine koriste tisuće tražitelja azila.

“Mislim da to čini hitnost situacije još očiglednijom”, rekla je gospođa Fréchette, dodajući da Kanada i SAD pregovaraju o ažuriranju Sporazuma o sigurnoj trećoj zemlji.

Ugovor, potpisan 2002., zahtijeva od migranata da podnesu zahtjev za azil u prvoj zemlji u koju uđu, bilo da je to SAD ili Kanada.

Ali vrijedi samo na službenim graničnim prijelazima, što Roxham Road nije. Ova rupa omogućuje migrantima koji dolaze iz New Yorka da njihove slučajeve azila saslušaju kanadske imigracijske vlasti.

New York City ima stalnu migrantsku krizu, jer države na južnoj granici SAD-a autobusom stižu novopristigli migranti u najnaseljeniji američki grad.

Tijekom posjeta Texasu u siječnju, gradonačelnik Adams rekao je novinarima da “nema mjesta u New Yorku” za migrante.

Danima prije toga objavio je izjavu u kojoj je rekao da je njegov grad prihvatio 40.000 tražitelja azila od prošlog proljeća, pružajući im hranu, sklonište i druge resurse.

“Mi smo na prijelomnoj točki”, stoji u priopćenju. “Na temelju naših projekcija, predviđamo da nećemo moći sami nastaviti pružati utočište pristiglim tražiteljima azila i podnijeli smo zahtjev za hitnu uzajamnu pomoć državi New York.”

Adams je potvrdio je Foxu 5 u ponedjeljak da grad osigurava besplatne autobusne karte za migrante.

“Ako žele otići negdje drugdje, mi im pomažemo u procesu ponovne karte”, rekao je, prenosi BBC.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.