Iznenada preminuo glumac i redatelj Saša Anočić

Višestruko nagrađivani glumac, redatelj i pedagog, Saša Anočić preminuo je noćas u 53. godini života, objavio je Teatar.hr.

Anočić je rođen u Osijeku 1968. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1998. godine. Isprva je kao glumac zaposlen u osječkom HNK da bi potom prešao u Zagrebačko kazalište mladih, a odatle u Kazalište Trešnja gdje je do 2014. godine bio i ravnatelj.

U Trešnji je ostvario i brojne zapažene kazališne uloge, a od filmskih uloga izdvajaju se one u filmovima Kauboji; Koko i duhovi; Libertango; Crnci; Zapamtite Vukovar; Gospođa za prije; Armin; Mrtvi kutovi; Leti, leti; Prezimiti u Riju; Chico; Anđele moj dragi.

Režirao je brojne predstave, od kojih je vjerojatno do danas najpoznatija ‘Kauboji’. Ta je predstava označila svojevrsnu prekretnicu u kazalištu. Karte su se rasprodavale u rekordnom broju, a već 2014. godine predstava je brojala 400. izvedbu u Teatru Exit. Za režiju predstave nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta, Plaketom Grada Zagreba, Vjesnikovom nagradom “Dubravko Dujšin”, Marulom za najbolje redateljsko ostvarenje, a predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade.

U GDK Gavelli postavio je predstave “Osmi povjerenik” te “Kiklop”, koja je 2019. godine osvojila nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje te za najbolju sporednu ulogu Živku Anočiću; grand prix za najbolju predstavu u cjelini 36. Susreta kazališta Bosne i Hercegovine 2019., te na 30. Marulićevim danima 2020. nagrade za predstavu u cjelini, za najbolju režiju, za najbolju adaptaciju teksta (Saša Anočić), za glumačko ostvarenje (Franjo Dijak) te za dizajn svjetla (Zdravko Stolnik).

Saša Anočić iza sebe ostavlja kćer Miu Anočić Valentić, koju ima iz prvog braka i koja je također profesionalna glumica, te troje djece koje ima iz drugog braka, Izabelu, Rafaela i Angelu.

Komentiraj