HINA/ Galerija ULUPUH/ Ivan PAHERNIK

Izložba “Nismo zaslužili ovaj lijepi planet” Ivana Pahernika

Izložba grafičko-pjesničkih listova Ivana Pahernika “Nismo zaslužili ovaj lijepi planet”, kojom taj grafičar, karikaturist, pjesnik i prozaik obilježava 65 godina umjetničkog stvaranja, otvara se u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

Predstavit će se 30-tak radova, grafičko-pjesničkih listova prevedenih na šest jezika, objedinjenih naslovom kojim se autor, ocijenila je kustosica izložbe Branka Hlevnjak, “vrlo izravno i ogorčeno” obraća javnosti.

Po njezinim riječima, Pahernik humorom preusmjerava beznađe i plač nad činjenicom da se na globalnoj razini ništa ili premalo poduzima za spas planete Zemlje, na kojoj se hiperprodukcijom i obijesnom potrošnjom gomila smeće.

“Ironija i sarkazam pojačavaju poruke suprotstavljajući se hinjenoj ozbiljnosti nedovoljno ili lažno angažiranih društvenih upravitelja svijetom”, ustvrdila je podsjećajući na jedan od njegovih haiku stihova – “U rano proljeće prvo su se rascvjetali pupoljci Coca-Cole”.

Hlevnjak smatra kako Pahernik ismijava, a time i proziva na javnu osudu činovničko ponašanje navodnih dušobrižnika o prirodi i životinjama. “Dok ozakonjuju stroge zabrane s visokim novčanim kaznama za branje proljetnog cvijeća, gljiva i kestenja, s druge strane nemilice se krče šume i taj se bogati šumski resurs stalno nastoji privatizirati”, napomenula je.

Ocijenila je kako je i njegova grafičko-pjesnička mapa satiričan izdavački poduhvat, s obzirom da je na “vrhunski dotjeranim i grafički standardiziranim oblicima kao što ima svaka ozbiljna umjetnička grafičko-pjesnička mapa, posvuda prisutan Pahernikov moćni kinički sarkastični žalac”.

Ivan Pahernik (Zagreb, 1938.) završio je srednju grafičku školu, u zadnjoj generaciji litografa, u Zagrebu te radio za tiskarski zavod Ognjen Prica, Orbis i Interpublic, zavod za ekonomsku propagandu publicitet i organizaciju.

Bio je i član redakcija Paradoksa, Kerempuha, Čvorka, Paradoksa II i Žalca. Prema njegovim autobiografskim pričama iz knjige “Još Hrvatska ni propala”, objavljene 2000. godine, Neven Hitrec je snimio nagrađivani film “Snivaj, zlato moje”.

Autor je niza ciklusa karikatura i izlagao je na brojnim skupnim izložbama u svijetu i u Hrvatskoj, te na15-ak izložbi u Zagrebu, Koprivnici, Samoboru, Rijeci, Ludbregu i Varaždinu.

Radovi mu se nalaze u galerijama Zagreba, Varšave, Skopja, Gabrova i Kyota. Član je ULUPUH-a i Društva hrvatskih književnika.

Njegova će izložba biti otvorena do 25. siječnja, a ulaz je slobodan.

Komentiraj