IZLOŽBA “Modni ormar carice Sisi” u Opatiji

U organizaciji Festivala Opatija u Opatiji je postavljena  jedinstvena izložba “Modni ormar carice Sisi” koja će, po prvi put u Hrvatskoj, pokazati ne samo odjeću ove poznate povijesne osobe već i modu toga doba,  a kroz nju i presjek vremena koje je obilježilo ove  prostore.

Izložba se otvara u nedjelju 14. srpnja u 20 sati u Švicarskoj kući, a nakon otvorenja slijedi modna revija u Parku Angiolina.

Kako je  najavljujući izložbu rekao  opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, izložba je rezultat suradnje Opatije sa austrijskim gradom Bad Ischlom te mađarskim gradom Godollom i potvrđuje povezanost Opatije s drugim dijelovima nekadašnje Austro-Ugarske monarhije kao dijelom prošlosti koja ih povezuje i spaja kroz stoljeća.  Ravnatelj Festivala Opatija, Ernie Gigante Dešković istaknuo je kako je izložba opatijski doprinos projektu Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. i bit će otvorena sve  do svibnja iduće godine.

Odjeća carice Elizabete poznatije kao Sisi, koja je 1886. i boravila u Opatiji, potječe iz  radionice mađarske obitelji Czedly u koju je zalazila sama carica. Posjetitelji će imati prigodu vidjeti kako je izgledala caričina odjeća za svakodnevicu, kako za posebne prigode, izložena je haljina u kojoj se vjenčavala, haljina u kojoj je okrunjena, a izložba nudi i brojne druge detalje.

U Parku Angiolina, nakon svečanog otvaranje izložbe, održat će se i modna revija odjeće carice Sisi, a posebnosti revije su nastup mađarske pjevačice Anite Potvorski te postav revije koji će pokriti dio parka dok će publika, predvođena vodičem/naratorom šetati parkom te tako otkrivati modele i haljine.

Komentiraj