Izglasan 136,7 milijuna eura vrijedan proračun Dubrovačko-neretvanske županije

Autor:

11.05.2022., Kazaliste Marina Drzica, Dubrovnik - Svecana sjednica Skupstine Dubrovacko-neretvanske zupanije uoci Dana zupanije i blagdana svetog Leopolda Mandica.
   Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovačko-neretvanska Županijska skupština u srijedu je u Dubrovniku izglasala županijski proračun za 2024. godinu u iznosu od 136,7 milijuna eura .

Od toga je 47,6 milijuna eura izvorni proračun Županije, a 89,1 milijuna eura je udio proračunskih korisnika. Obrazlažući prijedlog Proračuna, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako je najvažniji županijski financijski dokument razvojan, uravnotežen i održiv.

„Proračun je manji nego ovogodišnji, zbog prelaska Opće bolnice Dubrovnik u nadležnost države. Izvorni proračun je 15 posto viši, što je dobro jer planiramo više prihoda. Proračun će osigurati funkcioniranje svih segmenata županije kao regionalne samouprave“, rekao je Dobroslavić. Među projektima koji će se financirati proračunom naveo je lučku infrastrukturu, obilaznicu Orebića, osnovnu školu u Cavtatu, branu protiv zaslanjenja rijeke Neretve i Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

Oporbeni vijećnik Ivica Dajak (Most) pohvalio je ulaganja u cavtatsku školu i županijski Zavod za hitnu medicinu, ali i dodao kako je to tek šest posto ukupnog proračuna utrošenog na primjeren način.

“Ovaj proračun nije odraz stvarnih potreba stanovništva ili čvrste volje da se na njih usredotočimo kako bi kvaliteta života bila bolja. Uz to, puno je projekata Europske unije engleskog naziva. Kolege iz vladajuće većine trebali bi se informirati o čemu je riječ prije nego izglasaju proračun”, rekao je Dajak, a njegov stranački kolega Pero Jerković dodao kako proračun nije razvojan jer je uvijek isti.

„Bio sam vijećnik 2015. kad je osnovano poduzeće Agrum Neretva, a prvu naznaku aktivnosti imamo tek danas. Ne možete reći da je proračun razvojan, ako čekamo osam godina. Da bi bio razvojan, potrebno je puno više inicijative i hrabrosti.“, izjavio je Jerković.

Oporbeni vijećnik Marko Giljača (Srđ je Grad) istaknuo je kako je proračun korektno i stručno izrađen, te da nosi značajan broj razvojnih projekata, ali je istodobno neambiciozan i nedovoljno angažiran. „To vidimo na primjeru raznih strategija, planova i izvješća koja usvajamo, a čije mjere i aktivnosti nisu vidljive u proračunu. Zašto onda donosimo te strategije i planove?“, poručio je Giljača.

Krešimir Vejić (HDZ) ocijenio je proračun ‘relativno stabilnim’. „Vidljivo je da se prije svega nastoji osigurati planirane prihode, a dobro je da prihodi rastu. Po strukturi, proračun pokriva sve segmente društva“, rekao je Vejić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.