Iz Republikanske stranke pozivaju Trumpa da se ispriča zbog večere s negatorima holokausta

Autor:

epa10315205 Former US President Donald Trump speaks remotely during the 2022 Republican Jewish Coalition Annual Leadership Meeting at the Venetian hotel and casino in Las Vegas, Nevada, USA, 19 November 2022.  Trumpa su pozvali da se ispriča zbog večere s Kanye Westom - i bijelim nacionalistom koji niječe holokaust

EPA/CAROLINE BREHMAN

Bivši potpredsjednik SAD-a Mike Pence kritizirao je Donalda Trumpa zbog večere s bijelim nacionalistom koji negira holokaust i reperom nekada poznatim kao Kanye West. Pence je među nizom republikanaca koji pozivaju bivšeg američkog predsjednika da se ispriča za ono što je opisao kao “izuzetno lošu prosudbu”.

Skupina,  Trump, Ye i Nick Fuentes, ekstremno desničarski aktivist s antisemitskim i bijelim nacionalističkim stavovima, sastali su se prošli tjedan u Mar-a-Lagu.

U intervjuu za NewsNation u ponedjeljak navečer, Pence je rekao: “Predsjednik Trump je pogriješio što je bijelom nacionalistu, antisemitu i poricatelju holokausta dao mjesto za stolom i mislim da bi se trebao ispričati zbog toga. “I trebao bi osuditi te pojedince i njihovu retoriku punu mržnje.” Pence je inzistirao na tome da Trump nije antisemit ili rasist, rekavši da ne bi bio njegov potpredsjednik da jest.

Ostali republikanci isto kritiziraju Trumpa uključuju senatora iz Louisiane Billa Cassidyja, koji je rekao: “Predsjednik Trump koji ugošćuje rasističke antisemite na večeri potiče druge rasističke antisemite. “Ovi su stavovi nemoralni i nisu zabavni.” Senator Floride Rick Scott dodao je: “Nema mjesta za antisemitizam ili nadmoć bijele rase u Republikanskoj stranci. Točka.”
Senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, dugogodišnji Trumpov saveznik, rekao je: “Da, sastanak je bio loš odabir. Nije to trebao učiniti.” No dodao je kako “postoje dvostruki standardi u vezi s ovakvim stvarima i ne mislim da će to biti važno u smislu njegove političke budućnosti”.

Senator iz Missourija Josh Hawley rekao je da Trump može “večerati s kim god želi, ali ja ne bih večerao s njima, tako ću to reći”.

Guverner New Jerseyja Chris Christie rekao je za The New York Times da je večera “samo još jedan primjer užasnog nedostatka prosudbe od strane Donalda Trumpa”.

Guverner Arkansasa u mirovini Asa Hutchinson rekao je za CNN da je to “vrlo zabrinjavajuće” – dodajući da se “to ne bi trebalo dogoditi”.

Ali drugi, uključujući čelnika Zastupničkog doma republikanske stranke Kevina McCarthyja i čelnika manjine u Senatu Mitcha McConnella, šutjeli su.

Trump je rekao da nije znao tko je Fuentes prije sastanka, ali nije osudio njegova stajališta ili njihovog suputnika za večerom Yea, koji je također davao antisemitske komentare posljednjih tjedana.

Republikanska stranka nastavlja se boriti s time kako postupiti s gospodinom Trumpom, navodi Sky.

Mnogi ga krive za učinak stranke na izborima u sredini mandata, koji je bio lošiji od očekivanog, ali također priznaju da je gospodin Trump – koji je nedavno najavio da će se ponovno natjecati za predsjednika 2024. – i dalje vrlo popularan u svojoj bazi.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.