Iz povijesti: Winston Churchill je dobio rat, a odmah potom i izgubio izbore

Autor:

Wikipedia/Public domain

Dana 26. srpnja 1945. godine, unatoč nedavnoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu, Winston Churchill i njegova Konzervativna stranka izgubili su na parlamentarnim izborima u Ujedinjenoj Kraljevini. Na tim izborima pobijedila je Laburistička stranka, predvođena Clemetnom Atleejem, koji je postao novim britanskim premijerom.

Churchill i njegova Konzervativna stranka osvojili su otprilike dvostruko manje mjesta u parlamentu nego na prethodnim izborima, tj. spali s 386 na 197 zastupnika. Naprotiv, Laburistička je stranka povećala svoju zastupljenost s 154 na 393 zastupnika, čime je ostvarila golemu većinu u parlamentu. Churchill je nakon tog poraza nastavio djelovati kao vođa oporbe. Godine 1951. ponovno je uspio pobijediti na izborima i vratiti se na funkciju britanskog premijera.

Općenito smatran jednom od najznačajnijih osoba 20. stoljeća, Churchill je i dalje popularan u Ujedinjenom Kraljevstvu i zapadnom svijetu, gdje se na njega gleda kao na pobjedničkog ratnog vođu koji je odigrao važnu ulogu u obrani europske liberalne demokracije od širenja fašizma. Hvaljen je i kao društveni reformator, a kao pisac, Churchill je 1953. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoj povijesni i biografski rad.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.