"Iz MVEP-a zvali ambasadore da ne dolaze na komemoraciju"

Nikola Cutuk/PIXSELL

Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina Republike Hrvatske, Savez Roma u Hrvatskoj “Kali Sara“ i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obilježavaju danas Dan proboja logoraša u Jasenovcu, javlja N1.
Četvrta je ovo godina zaredom da u Jasenovcu gledamo odvojene kolone, ovu današnju i onu državnu, službenu koja će biti održana u nedjelju. Pripadnici manjina zbog, među ostalim, revitalizacije ustaštva u društvu, odbijaju u Jasenovac ići s državnim izaslanstvom.
U današnjoj su koloni uz gorespomenute i Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe te brojni pripadnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj poput predstavnika veleposlanstava Izraela, Nizozemske, Španjolske, Velike Britanije, Srbije, Slovenije, Njemačke, Francuske, Australije…
Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatskeu, optužio je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da su zvali veleposlanike u Hrvatskoj kako bi ih odgovorili od dolaska na današnju komemoraciju.
Kraus je pod Kamenim cvijetom održao i govor.
“U godinu dana ništa se nije promijenilo, još je gore. Ekstremna desnica jača. Prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu. Uz sve počasti i prisustvo gradskih vlasti, i uz zaštitu policije. Reakcije nema.
Do kada, ministre policije i premijeru? Zar smo mi tu da podnosimo tužbe DORH-u na osnovu zakona RH?
Da ste u razgovore s nama uložili onoliko energije koliko ste uložili u komemoraciju u Bleiburgu, bila bi jedna komemoracija. Tražimo samo da poštujete hrvatske zakone kao što ćete poštovati austrijske”, rekao je Kraus.

Komentiraj