Iz bakine škrinjice: Napravili smo ‘Poderane gaće’

Autor:

Nacional

Ovaj omiljeni kolač ima mnogo imena – langošice, lepinjice, mekike, fanjki ili poderane gaće. Bez obzira na to kako ga zvali, mirisom dosta podsjeća na fritule, pa ako se ovih dana prošećete po Adventu u nekom od hrvatskih gradova sigurno ćete ih ‘namirisati’.

Ovaj su kolač često radile naše bake i mame, u slanoj ili slatkoj varijanti. Mogu se posipati šećerom ili soli, netko će im dodati omiljeni čokoladni namaz ili marmeladu, a netko tartar, vrhnje s češnjakom ili ribani sir za slanu varijantu.

Evo recepta!

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jogurt (čvrsti)
  • 250 ml mlijeka
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 2 žličice soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 l ulja ili svinjske masti

Priprema:

  • Kvasac, malo šećera i malo brašna zalijte sa 1 dcl mlakog mlijeka, promiješajte i satvite na toplo da kvasac naraste
  • U većoj posudi izmiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, dodajte jogurt, preostalo mlijeko i dignuti kvasac, te umijesite tijesto. (Ako vam tijesto ispadne pregusto dodajte jedno jaje) Stavite tijesto na toplo da naraste
  • Radnu plohu pobrašnite i razvaljajte tanje tijesto i izrežite ga na pravokutnike. Svaki pravokutnik prorežite po sredini, pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da narastu
  • Ulje ili masnoću dobro zagrijte i pržite poderane gaće dok ne porumene
  • Kad ih izvadite slažite ih na papirnati kuhinjski ubrus dok ne upiju višak masnoće
Nacional

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.