Ivo Goldstein: “Crkva u NDH direktno se uključila u provedbu holokausta”

Autor:

Tomislav Čuveljak/Nfoto

Hrvatska gradi društvo na temeljima ideja Franje Tuđmana i Alojzija Stepinca, ali oni ne mogu biti idejni vođe, među ostalim i zato što su autori, ili su odgovorni, za antisemitizam, izjavio je za novi broj Nacionala povjesničar s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Ivo Goldstein.

Goldstein je u intervjuu Nacionalu komentirao neželjeni put kojim se razvio dio javne rasprave o njegovoj posljednjoj knjizi, “Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjega vijeka do danas”: nakon što je profesorica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Mirjana Kasapović 10. lipnja objavila negativnu recenziju Goldsteinove knjige, dijelovi njezina prikaza prepričani su u nekoliko medija, a sve je završilo zloslutnom anonimnom prijetnjom koju je Goldstein primio e-mailom.

Odgovarajući na pitanje novinara Borisa Pavelića je li hrvatsko društvo svjesno činjenice da ni Tuđman ni Stepinac nisu bili imuni na antisemitizam, o čemu Goldstein u knjizi podrobno piše, Goldstein je odgovorio kako “dijelovi knjige o Alojziju Stepincu i Franji Tuđmanu donose najviše novosti u odnosu na ono što je u hrvatskom javnom prostoru poznato”.

“Njih dvojica su, također, ključne osobe u dizajnu dominantnog nacionalnog narativa danas u Hrvatskoj. No ono što se o njima govori ne odgovara istini u mnogim pogledima, pa ni u pogledu antisemitizma čiji su oni autori ili za koji su odgovorni”, ustvrdio je Goldstein.

“Poglavnik Pavelić je 26. lipnja 1941. donio Izvanrednu zakonsku odredbu i zapovijed u kojoj je konstatirao da ‘Židovi šire lažne vijesti u svrhu uznemiravanja pučanstva te svojim poznatim spekulativnim načinima ometaju i oteščavaju opskrbu pučanstva’, pa se ‘kolektivno smatraju za to odgovornima i prema tome će se proti njima postupiti i spremati ih povrh kazneno-popravne odgovornosti u zatočenička zbirališta pod vedrim nebom’. Stepinac je dozvolio da se ta odredba objavi na prvoj stranici Katoličkog lista te ju je po njegovu izričitom zahtjevu ‘svećenstvo moralo proglašavati u crkvi’. Dakle, Crkva se direktno uključila u provedbu holokausta”, ustvrdio je Goldstein.

“Što se tiče Franje Tuđmana, njegove brojne antisemitske objekcije, koje detaljno analiziram, pokazuju da on nije shvaćao što su to liberalnodemokratske vrijednosti – a suprotstavljanje antisemitizmu jest jedna od njih – i da je izgrađivao Hrvatsku po nekim drugim obrascima, čije pogubne posljedice vidimo i dan danas”, kazao je, zaključujući kako “dio problema koje danas imamo u Hrvatskoj proizlazi iz činjenice da gradimo društvo na temeljima ideja Stepinca i Tuđmana, a zapravo nam oni ni po čemu ne mogu biti idejni vođe. Upravo suprotno”.

Detalje Goldsteinove analize Tuđmanova i Stepinčeva odnosa prema antisemitizmu, kao i antisemitske objekcije nekih drugih uglednih hrvatskih intelektualaca i političara 19. 20. stoljeća, poput Josipa Jurja Strossmayera i Stjepana Radića, pročitajte u intervjuu koji je Ivo Goldstein dao novom broju Nacionala.

IVO GOLDSTEIN: ‘Crkva sa Stepincem na čelu bila je izvor antisemitizma’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.