Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić upozorio je da će procedura trajati ako se poziv Ivici Todoriću ne uspije uručiti preko člana obitelji. Također, smatra i da započinjanjem kaznenog postupka tj. pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage – saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor “treba i mora zastati s radom”.

“Najlakše bi bilo da se poziv uruči odraslom članu njegova domaćinstva. To predviđa Zakon o kaznenom postupku. Ako to ne uspije onda imamo veliki problem, jer je Mađarska blokirala pristup Hrvatskoj MLA konvenciji koja omogućuje da između zemalja EU-a pozivi upućuju neposredno – dakle, na adresu koju je konkretno Todorić prijavio, navodno u Londonu”, kaže Turudić.

Dodaje kako se sada to ne može raditi.

“Mora se raditi po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći – klasičnom metodom preko Ministarstva pravosuđa što iziskuje šest mjeseci i više”, rekao je. Poziv se može dostaviti Todorićevoj supruzi koja je trenutno u Kulmerovim dvorima – to bi ubrzalo postupak. Todorić bi se ispitivanju morao odazvati u primjerenom roku – tjedan do dva dana, koliko on iznosi – Turudić nije siguran. Tjeralica u ovom slučaju ne dolazi u obzir jer je Hrvatska ušla u Schenganski informacijski sustav, a temeljna pretpostavka za europski uhidbani nalog je određivanje istražnog zatvora”, pojasnio je Turudić HRT-u.

Također “osobno smatra” kako započinjanjem kaznenog postupka tj. pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage – saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor “treba i mora zastati s radom”. “Sudbeni postupak ima prioritet i sud je gospodar postupka. Tko će spriječiti nadobudnog saborskog zastupnika da postavi pitanje o potupku koji je u tijeku. To ne bi bilo higijenski i naštetilo bi kaznenom postupku”, rekao je Turudić.

Komentiraj