IVAN TURUDIĆ: ‘Napadaju me da studiram na ‘ustaškom studiju’, a mogao sam završiti kod Josipovića’

Šefica Povjerenstva za obranu teme Turudićevog doktorskog rada kao članica HSP-a zalagala se za ukidanje Dana antifašističke borbe

Ozbiljni pravosudni i politički krugovi proteklih su dana dostavili Nacionalu niz zamjerki na račun činjenice da donedavni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, sada v.d. predsjednika i kandidat za predsjednika Visokog kaznenog suda, za ponedjeljak, 1. veljače, na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu ima zakazanu obranu teme doktorskog rada pod nazivom “Povijesni razvoj postulata sudačke neovisnosti s osvrtom na suđenja studentima sudionicima Hrvatskog proljeća”.

Dva upućena pravosudna izvora kao najveću zamjerku izdvojila su sljedeće: “Hrvatski studiji ne mogu davati doktorate iz pravnih znanosti.” Jedan od njih dodatno je argumentirao: “Dva pravnika koja su u Povjerenstvu su suci s naslovnim zvanjima izvan Sveučilišta u Zagrebu. Zašto u Povjerenstvu nema nikoga od istaknutih profesora s Pravnog fakulteta u Zagrebu?”

Dodatna intriga je da je Turudiću mentor na doktorskom studiju profesor Josip Jurčević, poznat po izraženo desničarskim nazorima. Portal Telegram.hr već je pisao i da je predsjednica Povjerenstva koje će ocjenjivati temu njegova rada docentica Vlatka Vukelić s Odsjeka za povijest FHS-a, koja je od mladosti bila članica pravaške mladeži, a kao članica HSP-a bila je i na njihovoj listi za Sabor 2018. Mediji su tada o njoj pisali i kao o “Playboyevoj zečici” jer se pojavila u hrvatskom izdanju magazina Playboy. No, puno je važnije to što je 2018. u Glasu Koncila tvrdila da u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata uopće nije postojao koncentracijski logor, već da je to bilo dječje prihvatilište. Zalagala se i za ukidanje Dana antifašističke borbe.

Sudac Ivan Turudić na poziv Nacionala da objasni to i druga pitanja vezana uz svoj doktorat, ostao je začuđen.

“Ako me pitate zašto netko kao pravnik brani doktorat na studiju povijesti, pa to pitanje kad bi postavili u Njemačkoj, Americi ili Engleskoj, bilo bi smiješno. Moj je izbor gdje ću braniti doktorat, mogao sam ići na povijest umjetnosti da sam htio. U Americi bi vam na to rekli “What are you talking about?” i jako je teško shvatiti ta prozivanja, osim ako se stave u politički kontekst zanimanja javnosti.”

Turudić je pojasnio i da je jedna od opcija o kojima je razmišljao bio doktorat na Pravnom fakultetu u Zagrebu, ali da je od toga odustao: “Skoro sam otišao na Pravni fakultet i mentor mi je trebao biti Ivo Josipović, tema je trebala biti ‘Povijesni razvoj imenovanja sudaca’, u kontekstu toga kako su se suci imenovali u različitim povijesnim razdobljima, tko ih je imenovao i tako dalje.”

Na pitanje zašto je od toga na kraju odustao i otišao na Hrvatske studije te je li mogući razlog taj što je doktorski studij na Hrvatskim studijima ipak nešto lakši nego onaj na pravu, Turudić je rekao:

“Zašto sam odustao od studija na pravu? Moj problem. Je li taj studij teži? Pa ja sam završio Pravni fakultet u Zagrebu i postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u Rijeci, kod profesora Berislava Pavišića, danas pokojnog. A još 90-ih išao sam na magisterij u Zagrebu i predavači su mi bili Krapac, Horvatić, Šeparović, Marina Hajduković, samo tada nisam stigao magistrirati. Sada mi je falilo samo nekoliko bodova tako da mi je trebao samo jedan semestar za doktorski studij koji sam upisao u prosincu 2018. Ništa nisam preskakao. Dakle, onima koji me sad napadaju da studiram na ‘ustaškom studiju’, mogu samo reći da sam prije toga studirao u ‘crvenoj utvrdi’, a skoro sam završio i kod Ive Josipovića.“

PDF s pozivom na javnu obranu doktorskog rada Ivana Turudića, u kojem je istaknuto da on taj rad brani u okviru Poslijediplomskog doktorskog studija povijesti te da će u Povjerenstvu za ocjenu teme doktorskog rada biti Vlatka Vukelić kao predsjednica i Vladimir Šumanović i Mato Palić kao članovi, počeo je tijekom vikenda kolati putem mobilnih aplikacija, a vijest o Turudićevoj obrani doktorata objavio je i portal Srednja.hr, s napomenom da u komisiji sjedi i sin ustavnog suca Miroslava Šumanovića.

Upitan smatra li to problematičnim, Turudić odgovara: “Pa što ako je sin ustavnog suca, što bi bilo da sam išao kod Josipovića? Što bi onda bilo? Uostalom, puno sam bolji s Josipovićem nego s, primjerice, današnjim mentorom Jurčevićem. A tog malog Vladimira Šumanovića ne poznajem osim po imenu. On je sin mog dobrog poznanika i kolege Miroslava Šumanovića, ali osobno ga ne poznajem.”

Turudić je napomenuo da je doktorat počeo pisati, ali da sada tek treba obraniti temu, a kada će biti gotov cijeli doktorat ne može reći jer mu, tvrdi, “to nije najvažnija stvar u životu”. Moguće da mu je važnije da se napokon ostvari njegova ambicija da postane predsjednik Visokog kaznenog suda za koji mnogi u pravosudnim krugovima tvrde da je za njega “izmišljen”.

Komentiraj