Italija traži ustupke oko migranata

epa

Zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini u petak je odbacio tvrdnju, prema kojoj se dogovorio s Njemačkom da će prihvatiti migrante koji su prije zatražili azil u Italiji te je rekao da će tražiti dodatne ustupke od Berlina.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer objavio je u četvrtak da je osigurao dogovor s Italijom, nakon što su slični sporazumi postignuti s Grčkom i Španjolskom.

Ranije ove godine, vlada kancelarke Angele Merkel, skoro je pala zbog pitanja migracija i granične kontrole. Njemačka je od tada vršila pritisak na južne članice Europske unije da prihvate tražitelje azila, prethodno registrirane u tim zemljama.

Seehofer je rekao u četvrtak u njemačkom parlamentu kako ubrzo očekuje potpisivanje sporazuma s Italijom, ali je Salvini u petak upozorio da nije spreman staviti svoj potpis na sporazum.

“Moj potpis još nije tamo, zato što čekam daljnja razjašnjenja”, rekao je Salvini nakon konferencija o migracijama i sigurnosti u Beču.

Međutim, Salvini je rekao novinarima da je dobio potvrdu nekih ključnih točaka, što uključuje jamstvo da će za svakog migranta vraćenog iz Njemačke u Italiju, njemačke vlasti prihvatiti tražitelja azila iz Italije.

Mora postojati jednakost, rekao je Salvini.

Rekao je da želi “vidjeti dostupnost i otvorenost” Njemačke o dvama drugim pitanjima, to jest o reformi Dublinskih sporazuma u pogledu reguliranja kako Europa rješava zahtjeve tražitelja azila te o reviziji pomorske operacije EU “Sofija”, koja provodi ophodnje Sredozemljem.

Italija želi da postoji automatska ravnomjerna distribucija tražitelja azila po Europskoj uniiji. Prema Dublinskim sporazumima tražitelji azila ostaju u prvoj zemlji EU, u koju su ušli.

Također, Italija želi promjenu djelovanja Operacije Sofija, prema kojoj migranti pokupljeni u Sredozemnom moru moraju biti prebačeni u Italiju.

Italija je postala glavna ruta ulaska u Europu za stotine tisuća ilegalnih migranata koji dolaze morskim putem, nakon što je 2016., uvelike zatvorena ruta ulaska u EU iz Turske u Grčku.

Međutim, broj migranata koji pokušavaju ući u Italiju je izrazito pao u zadnjih 12 mjeseci.

Salvini tvrdi da Njemačka, od lipnja, nije prihvatila “više od dvjesto” migranata, koji su prvotno registrirani u Italiji.

“Dakle, u biti, potpisat ću sporazum o mogućoj readmisiji tih dvjesto ljudi, ako se omogući da dvjesto drugih imigranata napusti Italiju te ode u Njemačku”, rekao je Salvini.

Komentiraj