Istraživanje: Porast prekomjernog opijanja, posebice među ženama

Američki liječnik George Koob, direktor Nacionalnog instituta za zlouporabu alkohola i alkoholizam (NIAAA), rekao je da je istraživanje iz 2021. godine pokazalo da postoji porast prekomjernog opijanja, te da je taj porast posebno izražen među ženama.

Nedavna istraživanja koja su pokazala da žene konzumiraju više alkohola u odnosu na muškarce, pokazala su da se taj trend najviše odnosi na studentice. Oko 11,8 posto žena prekomjerno je pilo mjesečno u usporedbi s muškarcima koji su prekomjerno pili mjesečno u 10,4 posto slučajeva.

Koob je izrazio svoju zabrinutost za Washington Examiner dok je govorio o negativnim učincima alkohola na zdravlje. Upozorio je ljude da paze na količinu alkohola koju piju, jer to nije dobro za njihov organizam.

Naveo je da se za žene smatra pretjeranim pijenjem ako konzumiraju četiri ili više pića u istoj večeri. Za muškarce to pravilo vrijedi za pet ili više pića. Također, žene su u većem riziku od zdravstvenih problema zbog alkohola u odnosu na muškarce. To je povezano s njihovom manjom težinom.

Studije pokazuju da su žene nakon pijenja izložene većem riziku od bolesti srca, raka i drugih komplikacija povezanih s alkoholom nego muškarci. Njihova koncentracija alkohola u krvi također je viša nakon pijenja u usporedbi s muškarcima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner