‘Istraživačko novinarstvo jedino se može suprotstaviti širenju lažnih vijesti’

Novinar Nacionala Blaž Zgaga prije nekoliko mjeseci dobio je poziv da putem interneta drži predavanja o istraživačkom novinarstvu na sveučilištu College of Europe, na čijem je čelu nekadašnji predsjednik Europskog vijeća Hermann Van Rompuy

Prošlog je petka u Fažani otvoren prvi međunarodni multimedijalni novinarski festival Fažana Media Fest (FMF) koji će do 22. rujna u sklopu novinarskih radionica, izložbi, predstavljanja knjiga i koncerata okupiti više od pedeset sudionika – novinara, urednika, pisaca i glazbenika. Među novinarima koji će na Fažana Media Festu održati predavanje o svom radu je i novinar Nacionala Blaž Zgaga. On je protekle subote u sklopu novinarske radionice o istraživačkom novinarstvu govorio o svojoj knjizi “U ime države”, ali je i okupljenim novinarima govorio o svojem radu za College of Europe, na kojem posljednjih nekoliko mjeseci drži predavanja o istraživačkom novinarstvu. Riječ o europskom sveučilištu koje je otvoreno neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata s ciljem da potakne stvaranje zajedničkog europskog identiteta, da bi se nakon toga razvio u ustanovu za obrazovanje europskih činovnika. Ovu obrazovnu instituciju završilo je niz utjecajnih diplomanata, među kojima su i bivša predsjednica danske vlade Helle Thorning Schmidt te bivši potpredsjednik vlade Velike Britanije Nick Clegg. Danas je College of Europe podijeljen na dva kampusa, jedan je u belgijskom Brugesu, a drugi kampus Natolin nalazi se u Varšavi. Koliko je za Europsku uniju važna ova institucija pokazuje i činjenica da se na čelu koledža nalazi bivši predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. O svom angažmanu na College of Europe Blaž Zgaga kaže:

“Moram priznati da sam bio ugodno iznenađen kada sam dobio poziv da držim predavanja za College of Europe i da je to veliko priznanje kako za mene, tako i za Nacional. Vjerujem da je to potvrda za naš rad na projektima poput Football Leaksa i Malta Filesa koji su imali snažan odjek u Europi.”

‘Istraživačko novinarstvo danas je nezamislivo bez suradnje medija iz više država jer osobe koje su meta istraživačkog rada svoje kriminalne mreže imaju raširene diljem Europe i svijeta’, kaže Blaž Zgaga

Zgaga svoja predavanja ne drži fizički na kampusu Natolin u Varšavi, već je dio tzv. e-learning projekta, odnosno njegova su predavanja u svakome trenutku dostupna polaznicima koledža putem interneta. Ovakav način predavanja predstavljao je dodatan izazov za ovog slovenskog novinara:

“E-learning mi je bio potpuna novost jer još nikada nisam držao neko predavanje ili seminar na takav način. No pokušao sam studentima prikazati način svog rada i način rada na projektima poput Football Leaksa. Najvažnije mi je ipak bilo da im predstavim kako danas izgleda jedna ozbiljna priprema za novinarski rad i za veliku istraživačku priču.”

Zgaga kaže da je jedan istraživačko novinarstvo danas gotovo nezamislivo bez suradnje medija iz više država jer osobe koje su meta istraživačkog rada novinara nisu zatvorene u jednoj zemlji, već svoje kriminalne mreže imaju raširene diljem Europe i svijeta. Baš zato on smatra da je i dobio poziv da drži predavanje na College of Europe jer su projekti Europske istraživačke suradnje (EIC) pokazali što se može napraviti kada više medija surađuje sa zajedničkim ciljem. O radu na projektu Football Leaks i o tome koliko je danas u istraživačkom novinarstvu bitna suradnja medija iz različitih država Zgaga kaže:

“Isto kao što kriminalci ne ograničavaju svoj posao unutar granica jedne države, tako ni novinari u razotkrivanju tih kriminalaca ne mogu ostati zatvoreni u tim granicama. Football Leaks i Malta Files su pokazali kolika je bitna suradnja među medijima jer je nemoguće da jedan novinar iz primjerice Hrvatske zna sve o nizozemskom sustavu te da zna gdje i kako može pronaći vlasnike pojedinih tvrtki koje istražuje. To je jedan od glavnih elemenata koje sadržavaju moja predavanja. Drugi važan element je da studentima prikažem koliko su im neke stvari dostupne, odnosno da shvate da do većine važnih dokumenata mogu doći u raznim sudskim spisima ili registrima i samo treba znati gdje pojedine dokumente treba tražiti.”

Osim Blaža Zgage, predavanja putem e-learninga na College of Europe drži još nekoliko stručnjaka s engleskog Cambridgea i nekoliko vodećih američkih sveučilišta. Na kampusu Natulin u Varšavi trenutno studira oko 150 studenata iz cijele Europe, a predavanja koja drži Nacionalov novinar prije svega su namijenjena za novinare iz država koje okružuju Europsku uniju poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine ili Moldavije, ali i za novinare iz država članica Europske unije. O suradnji s novinarima iz država bivše Jugoslavije Zgaga kaže:

“Nažalost do sada na ovom projektu nije prijavljen niti jedan novinar iz Srbije, Crne Gore ili Bosne i Hercegovine, bila je jedna novinarka iz Hrvatske, a nadam se da će ih u budućnosti biti više jer situacija u medijima na prostoru bivše Jugoslavije nije pretjerano dobra. Istočna Europa nema pravih izdavača i nema medija poput Der Spiegela, NY Timesa ili Washington Posta. Medija čiji su vlasnici spremni pretrpjeti i financijske gubitke kako bi objavili priče koje su od interesa javnosti. Na ovim prostorima prevladava poslovni interes i većina medija vlasnicima služi kako bi se neke priče zaustavile, a ne kako bi objavljivali nove priče. Zato mi je drago da je i Europska komisija putem College of Europe shvatila koliko je važna edukacija novinara i koliko je istraživačko novinarstvo važno za današnje europsko društvo jer istraživačko novinarstvo se jedino može suprotstaviti širenju lažnih vijesti.”

Slovenski novinar kaže i da je primjer Football Leaksa i priča koje je Nacional objavio o Luki Modriću primjer koliko se društvo na ovim područjima još uvijek razlikuje od zapadne Europe. Priča o poreznoj prevari Luke Modrića putem tvrtke u Luksemburgu snažno je odjeknula u europskim medijima dok, kako kaže Zgaga, u Hrvatskoj uopće nije naštetila Modrićevu imidžu:

“Taj slučaj najbolje pokazuje da je u Hrvatskoj danas na sceni jedna relativizacija vrijednosti, gotovo pa i anarhija jer je nemoguće da čovjeka koji je na španjolskom sudu osuđen na uvjetnu kaznu u Hrvatskoj niti jedan novinar ne upita što se dogodilo i zašto je to napravio. Samim time je nemoguće i očekivati da javnost promijeni stav o Modriću i da se shvati da taj čovjek ne može biti uzor mladim ljudima.”

‘Slučaj Luke Modrića najbolje pokazuje da je u Hrvatskoj danas na sceni jedna relativizacija vrijednosti, gotovo pa i anarhija. U uređenim državama Modrić ne bi bio uzor mladim ljudima’, kaže Blaž Zgaga

No, Zgaga kaže da stav javnosti oko Luke Modrića neće spriječiti prave istraživačke novinare da i dalje obavljaju svoj posao te će u budućnosti biti još takvih priča koje će postupno mijenjati i stav javnosti o osobama koji krše zakon.

Upravo o tome je Zgaga predavao i novinarima na Fažana Media Festu, gdje je došao na poziv bivšeg predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića koji kaže da je Blaža Zgagu pozvao u Fažanu jer njegov rad promovira novinarske vrijednosti i profesionalizam, što je jedna od glavnih tema Fažana Media Festa:

“Fažana Media Fest je zapravo početak jednog programa koji će uključivati i razne druge događaje.

Jedna od stvari koju dugoročno planiramo je i međunarodna novinarska škola u Fažani i baš zato je jedan od prvih predavača na festivalu i Blaž koji svojim iskustvom u istraživačkom novinarstvu može puno pomoći kolegama te je njegovo predavanje prvi korak prema formiranju novinarske škole.”

Komentiraj