Istrage u sklopu projekta Football Leaks bile su uvod u kazneni progon Zdravka Mamića

Autor:

Igor Kralj/PIXSELL, Nacional

EIC je dosad proveo 18 velikih istraživačkih projekata, a najpoznatiji su Football Leaks, Malta Files, Predator Files i Abu Dhabi Secrets.

Serijal Football Leaks svakako je izazvao najveću pozornost međunarodne javnosti. U kontekstu tih istraga, u kojima je Nacional izravno sudjelovao kao jedini član novinarske mreže EIC iz ovog dijela Europe, objavljena su brojna ekstenzivno dokumentirana eksplozivna otkrića.

Krajem 2016. godine Nacional je objavio da se Luka Modrić od početka te godine nalazi pod istragom španjolskih poreznih vlasti. O tome je objavio i opsežnu dokumentaciju. Španjolske porezne vlasti istraživale su Modrićeve porezne prijave za 2013. i 2014. Nedugo prije negoli mu je uručena Zlatna lopta kao najboljem nogometašu svijeta, Modrić se nagodio s tužiteljima te priznao krivnju za optužbe koje mu je Porezna agencija stavila na teret, a riječ je o dvama kaznenim djelima utaje poreza u visini od 870.728 eura. Dobio je osmomjesečnu zatvorsku kaznu koja je preinačena u uvjetnu.

Početkom ove godine usvojena je Modrićeva žalba na kaznu za neplaćanje poreza iz 2012. godine, jer je te godine Modrić bio prijavljen u Ujedinjenom Kraljevstvu te nije imao obavezu plaćanja poreza u Španjolskoj. Modrića su pokušali ovršiti i britanski poreznici, upravo za spomenuto razdoblje u kojem je, prije madridskog Reala, igrao u londonskom Tottenhamu.

Objava rezultata istrage EIC-a iz 2016. godine, u kojoj je sudjelovao Nacional, koincidirala je s pravomoćnosti optužnice protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i još nekoliko optuženika.

U pretposljednjem izdanju Nacionala u 2016. godini objavljena je priča o tome kako nekoliko hrvatskoj javnosti potpuno nepoznatih stranaca, među kojima se ističe ruski državljanin Aleksandar Aleksandrović Zotov, prijatelj obitelji Zdravka Mamića, figurira kao skupina suvlasnika Gettysburg Limiteda. To je fantomska tvrtka s Malte koja je, barem tada, bila glavni kreditor zagrebačkog Dinama. Skupina predvođena ruskim nogometnim agentom i partnerom Mamićeva sina Marija, osnovala je tu tvrtku istoga dana kada je s Dinamom potpisala neobičan ugovor o kreditiranju. Ta offshore tvrtka bila je osnovana upravo zbog plasiranja kredita zagrebačkom Dinamu. Glavno otkriće te priče, istraživane u sklopu EIC-ova projekta Football Leaks, bilo je da Dinamo preko malteške offshore tvrtke novcem od prodaje igrača vraća 25 milijuna eura kredita Mamićevu ruskom partneru.

I trećeg tjedna, u posljednjem broju u 2016. godini, Nacional je nastavio je priču o sumnjivim financijskim transakcijama vezanima za Zdravka Mamića i hrvatske nogometaše, tada oko ugovora Ante Ćorića i agencije Doyen Sports. Novinarska istraga je pokazala da je taj ugovor, potpisan 9. studenoga 2015. godine, postao valjan tek u trenutku kada je tvrtka Doyen Sports isplatila 500 tisuća eura na sarajevski račun Miljenka Ćorića, oca Ante Ćorića, jedne od najvećih mladih zvijezda hrvatskog nogometa i zagrebačkog Dinama te igrača koji je trebao imati veliku međunarodnu karijeru, a nakon godina lutanja i stagnacije nedavno je završio u Rudešu, posljednjeplasiranoj momčadi HNL-a.

Dokumenti koje je objavio Nacional opovrgnuli su navode u nekim hrvatskim medijima da je Doyen Sports ujedno i vlasnik ekonomskih prava na Ćorića, odnosno, da je od NK Dinama otkupio 70 posto prava na Antu Ćorića za 2,8 milijuna eura.

Već u prvom broju objavljenom u 2017. godini Nacional je otkrio kako je Mario Mamić zaradio 725.000 eura na transferu Tina Jedvaja iz Rome u Bayer 04 Leverkusen, „papirnatim“ obavljanjem tog posla preko tvrtke registrirane u Ljubuškom u BiH. Čitava „operacija“ bila je tajna, uz krivotvorenje datuma ugovora.

Posljednjeg dana siječnja 2017. godine Nacional je pisao o tome kako je dio novca od prodaje Marcela Brozovića iz Dinama u milanski Inter završio na računu kanadske tvrtke povezane sa Zdravkom Mamićem. Tako je obitelj Mamić Dinamu još jednom osigurala milijune eura koje će kasnije moći izvući na račune svojih offshore kompanija.

Sredinom svibnja 2017. Nacional je objavio još jednu eksplozivnu priču povezanu sa švicarskom tvrtkom Rasport Management AG i obitelji Mamić. Tvrtka Rasport Management AG povezana s obitelji Mamić imala je 50 posto prava na transfer tada 17-godišnjaka Alena Halilovića iz Dinama u Barcelonu. Od 5,5 milijuna eura koje je Dinamo trebao primiti, švicarska tvrtka imala je pravo na 2,75 milijuna eura.

Uz to što je Barcelona potpisala ugovor s tada maloljetnim Halilovićem bez dozvole roditelja, Zdravko Mamić je zaradio valjda i najveći novac ikada s obzirom na to koliko je Halilović igrao u Barceloni. Halilovićevih 28 minuta u Barceloni Mamiću je donijelo 1,65 milijuna eura.

Još u travnju 2019. godine otkriveno je da je Bayern München bio spreman platiti Chelseaju više od 30 milijuna eura za 18-godišnjeg Calluma Hudson-Odoija, ali transfer je zaustavljen nakon otkrića Nacionala u sklopu EIC-ova projekta Football Leaks da je Chelsea grubo kršio pravila transfera mladih igrača, među kojima je bio i mladi hrvatski reprezentativni vratar Karlo Žiger.

U toj priči spominje se izravno Zoran Mamić, ali je nejasna uloga Hrvatskog nogometnog saveza. Žigerovo ime iznenada je nestalo iz evidencije HNS-a nakon što je odigrao posljednju utakmicu s NK Zagrebom u rujnu 2013. U veljači 2014. godine čak je i odjavljen iz HNS-a, a ponovo je upisan tek kad je navršio 16 godina, i to kao igrač Chelseaja.

Posljednjeg dana veljače 2021. godine Nacional je objavio da su samo na transferu Matea Kovačića iz milanskog Intera u Real Madrid 2014. godine, isti ili međusobno povezani posrednici iz mreže Zdravka Mamića zastupali sve tri zainteresirane strane, oba kluba i samog igrača, te zaradili najmanje pet milijuna eura.

Početkom studenoga 2021. u Nacionalu je objavljeno da je bosanskohercegovački nogometaš Edin Džeko, dok je bio igrač Manchester Cityja, milijune eura plaćene za komercijalna prava prebacio u tajnu tvrtku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i tako izbjegao plaćanje 1,8 milijuna eura poreza britanskoj državi. Britanska porezna uprava pokrenula je istragu o Džekinim porezima za komercijalna prava i menadžerskim honorarima.

U travnju 2022. godine, u sklopu serijala Football Leaks, Nacional je objavio sadržaj dokumenata koji su pobudili ozbiljnu sumnju da su Zdravko Mamić i suradnici uvukli najmanje dvojicu hrvatskih nogometnih reprezentativaca u poreznu utaju. To su Dejan Lovren, koji je u vrijeme kad se to dogodilo igrao za Liverpool, i Mateo Kovačić koji je igrao za Chelsea.

Oni su, uz neke inozemne igrače poput tadašnje srpske zvijezde Ajaxa Dušana Tadića, prebacili milijune eura od svojih komercijalnih prava (image rights) u švicarsku tvrtku Rasport Management AG. Ta tvrtka u središtu je druge optužnice protiv Zdravka Mamića i njegovih suradnika za udruživanje u kriminalnu organizaciju i nanošenje financijske štete Dinamu od gotovo 20 milijuna eura.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.