EPA/NASA

Istočna obala SAD-a evakuirana zbog uragana Florence

Duge kolone automobila formirale su se na cestama istočne obale Sjedinjenih Država gdje je stanovništvo počelo evakuacije prema unutrašnjosti prije naleta uragana Florence, možda jednog od najkatastrofalnijih s iznimno snažnim vjetrovima i pljuskovima.

Nekoliko autocesta Sjeverne i Južne Karoline je u sklopu evakuacije prebačeno na jedan smjer kojim se očekuje kretanje više od milijun i pol osoba. Uragan Florence 4. kategorije po Saffir-Simpson skali od 5, uz vjetrove koji pušu brzinom do 215 km/h prijeti najviše tim dvjema državama i Virginiji, prema Središnjem nacionalnom centru za uragane (NHC).

Uragan Florence se kreće prema zapadu i sjeverozapadu brzinom od 28 km/h i u četvrtak bi trebao zahvatiti američke obale.

“Svi su spremni”, umirivao je američki predsjednik Donald Trump i jamčio da su vlasti u “potpunosti pripremljene”.

U Charlestonu su neki ignorirali poziv na evakuaciju dok je sunce obasjavalo veliki turistički grad Južne Karoline u kojem su zatvoreni brojni restorani i dućani.

Bolničarka Desireee Taylor će ostati u svom stanu u predgrađu, a mnogi drugi stanovnici su odlučili otići. Michael Kennedy, inženjer koji radi u Boeingu je rekao da tijekom dana odlazi u Atlantu gdje mu žive roditelji.

Trgovačke lance je stanovništvo opustošilo stvarajući zalihe vode, hrane i osnovnih proizvoda. Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper je rekao da je Florence “povijesni uragan koji se doživljava jednom u životu” i pozvao stanovništvo da odmah ode.

“Očekujemo jaki udar, područje od Južne Karoline do Virginije će biti na punom udaru”, rekao je dužnosnik Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama Jeffrey Byard.

Nakon tri obalne države i Washington je također proglasio izvanredno stanje i strahuje od jakih padalina.

“Florence se preslaguje i raste”, naveo je Središnji centar za uragane u 14 sati po lokalnom vremenu i upozorio na moguć porast voda na obalama Sjeverne i Južne Karoline i na poplave.

NHC je pozvao na “najveći oprez” jer većinu smrtnih stradanja tijekom uragana izazivaju poplave.

Uragan Florence na Atlantiku slijedi uragan Helene 2. kategorije uz vjetrove do 175 km/h i tropska oluja Isaac s vjetrovima do 110 km/h koji se kreće u smjeru Malih Antila.

Između kolovoza i rujna 2017. tri snažna uragana, Harvey, Irma i Maria, usmrtili su tisuće ljudi i izazvali milijarde dolara šteta na Karibima i na jugoistoku Sjedinjenih Država.

Komentiraj