‘ISPRAVLJANJE NEPRAVDE’ Tomašević najavio najveći projekt u povijesti Zagreba!

Autor:

19.03.2024., Zagreb - Gradonacelnik Zagreba Tomislav Tomasevic dao je izjavu medjima nakon obilaska radova na trznici Vrapce. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet u utorak su na konferenciji za medije najavili nova ulaganja i projekte gradske uprave.

Konferenciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec govoreći o proširenju usluga za osobe s autizmom. Trenutno je u programe gradskih dječjih vrtića uključeno 280 djece s autizmom, od čega 38 u Centru za autizam, a 242 u redovne programe vrtića.

“U proračunu Grada Zagreba za 2024. nalaze se investicije u nove socijalne usluge za djecu s autizmom u Zagrebačkom centru za neovisno življenje, novu Suvagovu ambulantu za ranu intervenciju na Žitnjaku i proširenje socijalnih usluga ustanove Silver. No, najvažnije što ćemo ove godine napraviti u smislu iskoraka za djecu i odrasle s autizmom jest da ćemo konačno pripremiti financiranje i izgradnju novog Centra za autizam u Oporovcu o kojem se godinama pričalo u prazno, te investirati u lokaciju za socijalne usluge za odrasle osobe s autizmom na Ravnicama. Obje te investicije Grad Zagreb je trebao realizirati već odavno, ali mi ćemo biti ti koji će riješiti sve naslijeđene probleme s tim projektima, od imovinsko-pravnih, do osiguranja potrebnih financijskih sredstava za njihovu realizaciju”, rekla je.

Zatim se Tomašević osvrnuo na “Projekt Zagreb” koji je prijavila gradska tvrtka Vodoopskrba i odvodnja (VIO). “Riječ je o najvećem projektu u povijesti Grada Zagreba te ujedno i najveći projekt koji je grad prijavio na EU financiranje. A kao što znate desetljećima se nije ulagalo u zagrebačku vodovodnu mrežu pa je sve gore stanje kad je riječ o gubicima vode”, naglasio je Tomislav Tomašević, prenosi Dnevnik.hr.

Dodao je da je Zagrebački holding, u sklopu kojeg je i VIO, 2007. godine emitirao 300 milijuna eura obveznica na Londonskoj burzi, a pritom su se obvezali da će većinu investirati u vodnu mrežu, no na kraju je samo nekoliko posto od tog iznosa zaista završilo u vodnoj mreži, i zato, kaže, imamo toliko pucanja cijevi i gubitaka, a mnogi nemaju pristup vodnoj mreži.

Sad ćemo mi ispraviti tu nepravdu. 25. ožujka je projekt prijavljen na EU fondove, a vrijedan je 323 milijuna eura. Dakle, on je vrijedan kao četiri sljemenske žičare. Ovo je najveći projekt u Hrvatskoj”, istaknuo je Tomašević i dodao kako će većinom biti financiran putem EU sredstava pa se zbog toga neće morati dizati cijene vode.

Rekao je i da je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji sufinancira vodu. Naveo je i da postoje u Zagrebu cijevi za vodu koje su stare čak 140 godina. Projekt bi trebao krenuti u realizaciju sljedeće godine, a sav novac bi se trebao potrošiti do 2029. godine, dakle u 5 godina. “Sigurno do kraja godine nećemo dizati cijenu vode, nama kapitalni troškovi ne utječu na cijenu vode, nego operativni, a nadamo se da ćemo moći držati i dalje cijenu ovakvom kakva jest”, zaključio je Tomašević.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.