ISPOVIJESTI SREDNJOŠKOLACA Tajne seksualnog života tinejdžera

Autor:

Pixabay

Pixabay

Objavljeno u Nacionalu br. 705, 2009-05-19

ZAGREBAČKI SREDNJOŠKOLCI traže besplatne kondome i kontracepcijske pilule te otvaranje klinika za savjetovanje o seksu

“Mojim prijateljicama nikako nije jasno kako ne znam jesam li izgubila nevinost ili nisam. Sve ću vam ispričati pa vi meni onda recite. Dečko je došao kod mene doma u posjetu kako bi slušali muziku. Inače je tri godine stariji od mene i hodali smo već šest mjeseci. Napokon sam istrenirala mamu i baku da ne upadaju stalno u sobu s pitanjima jesmo li gladni ili žedni. U jednom trenu svirala je naša stvar i on je stavio moju ruku na svoj šlic. Tamo mu je narastao… Nisam znala što da radim… Bojala sam se tate i bake, ali još više njega, da se pred njim ne osramotim. Zapamtila sam u filmovima što trebam napraviti pa sam mu raskopčala šlic, izvadila znaš već što i nekoliko puta ga stavila u usta. Čula sam nekakvo komešanje iz sobe do nas i brzinom svjetlosti ga zakopčala. Baka je uletila, ali nije skužila ništa. Hvala Bogu”, ispričala je odlična učenica drugog razreda jedne zagrebačke gimnazije Mira K., kojoj je ovo, kako kaže, bio prvi ozbiljan dečko.

“Već sljedeći tjedan u petak došla sam prvi put kod njega doma. Mama mu je bila u stanu, ali ona inače ne uletava u sobu, bar mi je to dečko rekao. Opet smo slušali muziku kad me primio i raskopčao. Sjela sam na njega. Nisam ništa posebno osjetila. Sjećam se da sam se u tom trenutku pitala je li uopće ušao u mene. Jesmo li izabrali pravu rupu? Možda to uopće nije to… Tako sam nepomično sjedila na njemu … pa možda osam sekundi. Nismo se uopće micali. Tada je u sobu uletila njegova mama. Jaaoo! Sve je skužila, ali ništa nije rekla osim: ‘Sine, imaš telefonski poziv’. I to je bilo to. Odjurila sam kući, a prekinuli smo mjesec dana nakon toga. I sada mi vi recite – jesam li s njim izgubila nevinost ili nisam?!

Pročitala sam na internetu da ako izgubiš nevinost, drugi dan na gaćicama bude krvi, a toga nije bilo. Za mjesec dana sam napravila test na trudnoću, makar sam znala da nije, kako se kaže, svršio. Na internetu piše da možeš zatrudniti i zbog malo one vodice prije, ne mora nužno biti puno sperme. Naravno da nisam bila trudna, ali sam smršavila tri kile zbog nervoze – što je jedina dobra stvar koja mi se taj mjesec dogodila. Obećala sam si nikad više, nije vrijedno paranoje”, uzdahnula je Mira kojoj i dalje nije jasno je li još uvijek djevica ili nije, ne zna što da po tom pitanju kaže svom sljedećem dečku i treba li se testirati na AIDS.

Kako bi dobila odgovore na ta pitanja, Mira je zajedno s četiri tisuće zagrebačkih srednjoškolaca potpisala peticiju kojom zahtijevaju otvaranje savjetovališta i klinika za mlade o seksualnom i reproduktivnom zdravlju kao i besplatne kondome te kontracepcijske pilule. Peticija je prošli tjedan uručena državnom tajniku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Anti Zvonimiru Golemu, koji je najavio formiranje radne skupine koja će raspraviti o problematici.

Zagrebačke srednjoškolce predstavljali su Leticija Petrović, Davor Nikolić, Tena Čižmešija i Luka Orešković te članovi organizacija Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i Mreže mladih Hrvatske (MMH).

Naime, prema nizu istraživanja, prosječna dob stupanja u spolne odnose u Hrvatskoj je oko 17 godina za djevojke i oko 16 godina za dječake. Seksualne odnose u dobi od samo 15 godina u Hrvatskoj ima svaka šesta djevojčica i otprilike svaki treći dječak, podaci su istraživanja Health Behaviour in School-aged children (HBSC) iz 2006. koje se provodi svake četiri godine i najrelevantnije je europsko istraživanju o zdravlju i ponašanju u vezi sa zdravljem djece školske dobi.

Ako imam dva dečka, znači li to da moram uzimati dvije kontracepcijske pilule?”, samo je jedno od pitanja koje ilustrira neznanje i nedostatak informacija prisutnih među mladima o pitanjima seksualnosti. “Besplatnu kontracepciju nismo tražili zbog toga da nam ostane više džeparca za druge potrebe već zbog toga što je mnogima od nas dečki neugodno otići u trgovinu ili ljekarnu kupiti kondome. Djevojkama je neugodno liječnika tražiti savjet oko antibebi pilula jer taj isti doktor poznaje cijelu njezinu obitelj pa se cure boje da će reći njihovim roditeljima”, objasnio je učenik trećeg razreda V. gimnazije Luka Orešković, jedan od pokretača akcije.

“Među mojim vršnjacima vlada toliko neznanje o seksualnom zdravlju da to čak direktno ugrožava njihove živote. Dokazat ću vam to na konkretnom primjeru – ima jako puno infekcija, naročito HPV-a. Moja prijateljica je imala prvi spolni odnos već s 14 godina, ali tek s 18 godina, kada je prvi put otišla ginekologu, saznala je da ima HPV i gadne zdravstvene komplikacije zbog toga. To se sve dogodilo jer nije znala da ima ‘pravo na svoga ginekologa’ i zato što uopće nije primjenjivala kontracepcijska sredstva. Smatrala je da je računanje plodnih i neplodnih dana sasvim dovoljna metoda zaštite. Ta moja prijateljica je čekala čitavih šest mjeseci prije nego li je obavijestila svog bivšeg dečka, koji ju je zarazio HPV-om, da ga je dobila od njega. Time je ona nesvjesno, ali direktno ugrozila život dotadašnjih njegovih seksualnih partnerica”, rekao je Orešković. Prema njegovim riječima, većina roditelja srednjoškolaca ne zna da se njihova djeca upuštaju u seksualne odnose, jer to ne rade doma. Najčešće se seksaju na javnim površinama – u parkovima i haustorima.

Prekomjerno pijenje alkohola i konzumiranje droga razlozi su zbog kojih mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose. Iva P. (17) ispričala je: “U mom društvu djevojke više zanima seks na jednu noć, a dečke veza. Znam da to zvuči čudno, ali čini mi se da se dečki imaju više potrebu vezati. Mladi eksperimentiraju sa svim vrstama seksa, ništa nije tabu, te razmišljaju ‘što različitije, to bolje’. Rekla bih da mladi do 18. godine imaju prosječno tri partnera. Većina mladih koje znam seksaju se pod utjecajem alkohola ili droge. Mislim da je mladima dosadno pa eksperimentiraju sa seksom, alkoholom i drogom. U nekim zagrebačkim srednjim školama trudne djevojke normalna su pojava i više ih nitko ne doživljava kao nešto neobično.”

Neumjerena pijančevanja te želja za eksponiranjem dovode i do orgija, ispričali su zagrebački srednjoškolci. Hrvatski mediji već su pisali o snimkama grupnog seksa maloljetnika koje su objavljene na internetu. “Alkoholiziranje dovodi do orgija. To se smatra da je super i cool, a možda ne bi trebalo biti. Ne orgija se samo na privatnim tulumima nego i u klubovima, najviše narodnjačkim. Mlade djevojke u takve klubove odlaze da bi se zabavljale ili našle dečke. Obično su polugole jer se svi tamo tako oblače. Stariji dečki ih časte pićem dok nisu pijane, a onda se seksaju te im se ponekad pridruži još neki par. Drugi dan se ne sjećaju ni s kim su spavale niti što su sve radile, ali to im uopće ne smeta. Takav izlazak se prepričava danima…”, rekla je Iva P.

Zagrebački ginekolog dr. sc. Dubravko Lepušić smatra da su, što se tiče seksualnih navika, adolescenti skloniji eksperimentiranju od odraslih osoba jer kod njih postoji nesrazmjer psihičkog i fizičkog rasta te su stoga u tom smislu skloniji hedonizmu. “Tinejdžeri više vjeruju starijim vršnjacima pri davanju savjeta nego roditeljima, nastavnicima ili liječnicima. Imaju iluziju neranjivosti – smatraju da im se ništa loše ne može dogoditi. U nedostatku edukacije, spolnog ili zdravstvenog odgoja, raste i broj maloljetničkih trudnoća. Kako se često radi o hedonističkim porivima, tako te trudnoće najčešće nastaju zbog nekog dokazivanja ‘odraslosti’ i vrlo često pod utjecajem alkohola ili droge na raznim zabavama. Mediji snažno utječu na način ponašanja adolescenata jer prikazuju kako se ponašaju njihovi idoli. Njih mladi oponašaju, kao što i oponašaju one koji su drukčiji ne bi li se time izdvojili iz društva i bili zapaženi. Tako se iz tih razloga mladi često trude biti pretjerano cool, a danas nije rijetkost ni da iz istih poriva mijenjaju seksualnu orijentaciju i postaju gay jer ih to izdvaja kao nešto posebno iako možda u osnovi i nisu te seksualne orijentacije. Najvažnije im je biti poseban i zapažen, bez obzira u kojem kontekstu”, objasnio je dr. sc. Dubravko Lepušić koji u sklopu multimedijalnog projekta “Znanje je užitak” na pristupačan način srednjoškolcima predstavlja problematiku spolno prenosivih bolesti kombinirajući predavanja s rock koncertima.

Prijateljice i učenice zagrebačke V. gimnazije Tena Čižmešija (16) i Leticija Petrović (17) predstavnice su grupe mladih koje su Ministarstvu zdravstva predale zahtjev za otvaranje savjetovališta i klinika o seksualnosti. Akciji su se pridružile jer smatraju da mladi znaju malo o seksu i nemaju gdje pitati za savjet ili pomoć, rekla je Tena Čižmešija i dodala: “Svi pričaju da kod nas postoji seksualni odgoj, ali ja to nisam doživjela ni u osnovnoj ni srednjoj školi. Koliko znam, nešto slično se uvodi u trećem srednje, ali mislim da je to prekasno. Odrasli misle da mladi apstiniraju, a to uopće nije točno. Postoji iluzija o Hrvatskoj kao katoličkoj zemlji u kojoj mladi nisu seksualno aktivni, a istina je da stupaju u seksualne odnose s 14 ili 15 godina te vrlo malo znaju o tome. Mnogi mladi imaju tek površna znanja o kontracepciji pa tako ne znaju kako staviti kondom ili gdje nabaviti kontracepcijske pilule.”

U Hrvatskoj uopće ne postoji seksualna edukacija, tvrdi sociologinja CESI-ja Nataša Bijelić: “Živimo u društvu gdje je seks još tabu tema i većini roditelja je neugodno o tome pričati s djecom. Roditelji ne bi trebali biti glavni edukatori o seksualnosti – u drugim zemljama to je sustavna seksualna edukacija. Iako nekoliko nacionalnih dokumenta, koji su trebali biti ostvareni do 2008., obvezuje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi na otvaranje savjetovališta i klinika za mlade o seksulanom i reproduktivnom zdravlju, nema nikakvih pomaka u tom smjeru. I ministarstva se opravdavaju da mladi mogu potražiti savjet kod školskih liječnika, ali oni su pretrpanim poslom te njihove usluge nisu dovoljne za 570.000 mladih koji žive u Hrvatskoj.”

Do koliko ozbiljnih zdravstvenih problema zbog nedostatka komunikacije mladih i liječnika može doći, pokazuje i primjer 16-godišnjaka koji je pomoć potražio na internetskoj stranici www.sezamweb.net: “Imam 16 godina i navodno imam fimozu, ne mogu prevući kožicu preko glavića. Mislim, meni ništa ne smeta što mi je kožica preko glavića, nemam nikakve bolove, ali smeta mi kod svršavanja, nikako da izađe mlaz sperme, nego ona izlazi polako. Znam da se takve stvari rješavaju jednostavnim kirurškim zahvatom, ali htio bih to riješiti bez doktora. Čuo sam da postoje neke vježbe koje mi mogu pomoći. Molio bih da mi kažete ako je to ikako moguće izvesti bez kirurga?” Ovaj srednjoškolac upućen je da se hitno, bez srama i nelagode javi liječniku jer su vježbe kod blaže fimoze moguće samo u dojenačkoj dobi. Zahvat traje 10-ak minuta i obavlja se u lokalnoj anesteziji.

“Mogu li spavati s dečkom dok imam menstruaciju bez zaštite a da ne zatrudnim?”, često je pitanje s kojim se susreću ginekolozi među kojima i dr. med. Anka Dorić, voditeljica Savjetovališta za spolno i krvlju prenosive bolesti VirogenaPlus i stručna suradnica Europske udruge za rak vrata maternice. “U našu polikliniku češće dolaze srednjoškolke, ali u posljednje vrijeme i sve veći broj homoseksualaca srednjoškolske dobi. Njih najviše zanima obavljanje briseva dok se djevojke vrlo često javljaju kada pukne kondom kako bi se raspitale o ‘piluli za dan poslije’. Misle da su u tom trenu zatrudnjele i dobile spolnu bolest. Imala sam više klijentica koje su došle pitati mogu li ostati u drugom stanju ako prakticiraju analni i oralni seks. Jedna od njih je bila sva u strahu od ostanka u drugom stanju oralnim putem. Jedna srednjoškolka imala je nepunih 17 kada je u moju ordinaciju došla s uvodnom pričom da misli da ima hemeroide. Kad sam joj rekla da se za to ide proktologu, samo je počela plakati. Tada me upitala može li se, ako prakticira samo analni seks, ostati u drugom stanju. Rekla je da još nije prakticirala vaginalni seks jer se boji trudnoće i da je moda u školi analni i oralni seks, jer se vaginalni ‘čuva’ za ozbiljnog dečka kojeg stvarno voliš. Najgore je što često dolaze s majkama koje inzistiraju zajedno s njima sjediti u ordinaciji i normalno da tada ne pričaju o svom pravom problemu”, rekla je dr. med. Anka Dorić.

Koliko nedovoljno otvoren odnos s roditeljima može mladima predstavljati gotovo nerješiv problem objasnila je Violeta J. (18): “Nedavno sam imala razgovor o seksualnosti s mamom. Pričale smo o spavanju s dečkom prije braka. Nisam uspjela ni reći svoje razmišljanje, a ona je počela: ‘Da, nije li te sramota takvo što govoriti. Današnja mladež nije normalna. Mi nismo smjeli to ni spomenuti…’ i ostale prodike… užas. Ne mogu shvatiti zbog čega se roditelji ne usuđuju razgovarati o tome sa svojom djecom? Umjesto da lijepo objasne i daju nam neke savjete, oni se samo deru i viču na nas. Mislim da je to jedan od razloga zbog čega u današnje vrijeme ima ovako puno trudnica srednjoškolki”.

Tek polovica mladih koristi neku kontracepciju, a ona se najviše koristi pri prvom seksualnom odnosu, objasnila je psihologinja CESI-ja Sanja Cesar te dodala: “Oko 30 posto mladića i 17 posto djevojaka seksualno je aktivno prije 15. godine i to se obično povezuje s pijenjem alkohola i pušenjem marihuane. Istraživanja pokazuju da upravo ti mladi nisu informirani o seksu i ne koriste kontracepciju. Tako dolazi i do zlostavljanja. Smatram da ne postoji prava dob za stupanje u seksualne odnose. Svake godine rodi oko 2000 srednjoškolki i ta je brojka jednaka već gotovo deset godina. U Hrvatskoj se ne vodi statistika spolno prenosivih bolesti, a podaci o pobačajima su nepotpuni jer se vode samo za državne bolnice, ali ne i za privatne klinike.”

Među srednjoškolcima koji su pokrenuli akciju za seksualnu edukaciju nalazi se i jedan student, Davor Nikolić, UN-ov glasnogovornik Milenijskih ciljeva razvoja, savjetnik Nacionalnog vijeća RH, koji je bio i član Povjerenstva za zdravstveni odgoj i obrazovanje koje je trebalo odlučiti po kojem će se programu provesti seksualna edukacija u školama. “Nećkanje između konzervativnog i liberalnog programa dovelo je do toga da na kraju nismo dobili niti jedan program spolnog odgoja, osim onih eksperimentalnih. Program je trebao je mijenjati navike učenika i mladih, ali samo 12 sati godišnje ne bi bilo dovoljno niti efikasno. GROZD-ov program je možda bio najcjelovitiji, ali na području seksualnosti je bio najlošiji. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem podržao je naše zahtjeve vezane za peticiju, ali moramo biti svjesni da su oni izrečeni u predizborno vrijeme. U isto vrijeme štrajkova u školama i na fakultetima. Sastanak smo dogovorili i nadamo se da neće ostati samo na tome.”


Pomoć i za roditelje

‘Jedna pacijentica srednjoškolske dobi koja je došla u moju ordinaciju imala je genitalne bradavice. Pojavila se s majkom koja je govorila umjesto nje. Rekla je da njena kći ima dečka s kojim ne spava, već se samo malo mazi, zato što je premlada i čuva nevinost. Spremale su se na ljetovanje i majka je rekla da želi nešto brzo napraviti po pitanju tih tvorbi, kako bi kći mogla bezbrižno na ljetovanje. Nakon što je ispričala sve što je mislila da treba, zamolila sam majku da izađe van kako bih djevojku pregledala i uzela joj briseve. Jedva je pristala izaći iz ordinacije. Čim je mama izašla, djevojka je počela plakati i priznala da s dečkom, koji je od nje stariji pet godina, spava bez zaštite već tri godine, te da je nedavno spavala i s jednim prijateljem koji joj se jako sviđa jer: “zna sa ženama”‘. Nikada do sada nije bila na testu. Zadnje vrijeme imala je bolove u trbuhu, a kondilome je primijetila prije 10-ak dana. Uzela sam obriske na najčešće uzročnike spolno prenosivih bolesti, rezultati testiranja bili su pozitivni na klamidiju, ureaplazmu i HPV 16, 6 i 11. Rezultat PAPA testa bio je CIN II-III. Majka se izbezumila. Psihološku podršku trebale su obje…”, ispričala je dr. Anka Dorić.


PITANJA SREDNJOŠKOLACA

– Mogu li zatrudnjeti preko telefonskog sexa?

– Mogu li dobiti kakvu spolnu bolest ako smo se moj dečko i ja poslužili šlagom koji je bio na vagini i za kojeg se ispostavilo da je pokvaren?

– Imam curu već tri mjeseca i još nismo spavali skupa, a ja bih to jako htio. Njoj to mama ne dopušta pa me zanima kako da ju nagovorim?

– Može li se spolna bolest dobiti lizanjem znojnih nogu?

– Imam problem. Masturbiram, ali ne znam koliko puta smijem to raditi na dan.

– Mogu li spavati s dečkom dok imam menstruaciju bez zaštite, a da ne zatrudnim?

– Masturbiram jastukom… mogu li ostati u drugom stanju?

– S dečkom sam stupila u intimne odnose prije godinu dana i stalno koristim pilulu. Prije mjesec dana, na fakultetu sam upoznala momka s kojim sam također stupila u intimne odnose. Moje je pitanje moram li uzimati još jednu pilulu, jednu za dečka, a drugu za kolegu s faksa?

– U trećem mjesecu ove godine primijetila sam da kad stavim ruku na trbuh, osjetim neko kucanje oko pupka. Mislila sam da sam možda trudna. Užasno se bojim trudnoće!!! Nisam još nikad imala dečka, a kamoli da sam spavala s njim, al mislim da sam trudna jer to kucanje osjetim točno oko pupka. Je li moguće da sam trudna ako sam se samozadovoljavala ili to uopće nema veze s trudnoćom…

– Više mi je tipova s partyja reklo da ako jedem bombone (ectasy) da ne mogu zatrudniti, pa sam dala da svršavaju u mene. Sada sam trudna – znači li to da su lagali, ili nisam konzumirala dovoljno tableta?

– Prijateljica mi je rekla da ako se istuširam nakon sexa, neću ostati trudna…. jel to istina…?

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.