Islamističke ćelije u BiH, Isak: Neprovjerene tvrdnje, a Dodika ćemo riješiti u par sati ako dobijemo nalog

Autor:

13.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda parlamenta FBiH. Predlozen je sljedeci dnevni red sjednice: prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate (zurni postupak), nacrt zakona o elektronskom potpisu, nacrt zakona o potpori obiteljima s djecom u FBiH, nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruga poslodavaca. Ramo Isak. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak izjavio je u utorak kako je policije tog entiteta spremna i u stanju uhititi lidera bosanskih Srba Milorada Dodika dobije li takav nalog od Suda ili Tužiteljstva BiH.

“Ukoliko dobijemo takav nalog to ćemo riješiti za par sati”, kazao je Isak u intervjuu za televiziju N1.

Dodika čeka suđenje pred Sudom BiH po optužnici koja ga tereti za neprovođenje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, a bude li osuđen može dobiti kaznu zatvora u rasponu od šest mjeseci do pet godina uz automatsku smjenu s pozicije predsjednika Republike Srpske na kojoj se sada nalazi.

Uoči tog sudskog procesa učestala su nagađanja može li netko uopće uhititi Dodika i odvesti na odsluženje kazne, a federalni ministar policije kaže kako to za MUP tog entiteta ne bi bio nikav problem.

Izjavio je i kako će policije reagirati protiv svih onih koji bi pokušali ugroziti sigurnost BiH. “Sve ćemo ih uhititi i zatvoriti”, kazao je Isak.

Izjavio je to dan nakon što je predsjednik vlade RS Radovan Višković izjavio kako će, odluči li se RS na “odlazak” iz BiH, odnijeti barem polovicu njezina teritorija.

“Naša je poruka: ako pođemo iz BiH odnijet ćemo vam minimalno 50 posto (teritorija), a možda i više”, kazao je Višković na mitingu u Trebinju, kojega su tamo organizirali u znak potpore Dodiku uoči suđenja koje ga očekuje.

Islamističke ćelije u BiH

Komentirajući medijske navode, temeljene na izvorima iz Italije, po kojima na zapadnom Balkanu pa tako i u BiH ima dvadesetak islamističkih terorističkih ćelija koje mogu predstavljati opasnost, Isak je kazao kako je riječ o neprovjerenim tvrdnjama za koje je nejasno zašto se sada plasiraju.

Prema navodima talijanskog lista Il Tempo, te ćelije postoje već oko dvije godine, no od eskalacije sukoba na Bliskom istoku navodno je opažena njihova pojačana aktivnost. Neimenovani obavještajni izvori tvrde kako su ćelije sačinjene od oko 500 povratnika s ratišta u Siriji i Iraku, a u njihov se sastav stalno regrutiraju novi članovi, čak i među migrantima.

I ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković krajnje je rezerviran prema takvim navodima.

“Naše agencije takvu vrstu informacija nemaju”, kazao je Konaković novinarima u Ljubljani gdje je boravio u radnom posjetu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.