Pozivi na ostavku zamjenice irskog premijera u petak su otvorile krizu vlade Lea Varadkara i to tri tjedna do summita o Brexitu na kojem će se razgovarati o granici sa Sjevernom Irskom.

Glavna oporbena stranka Fianna Fail prijeti podnošenjem zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja manjinskoj vladi, a ako bi to učinila raskinula bi sporazum postignut nakon parlamentarnih izbora s premijerovom strankom Fine Gail da će se suzdržati prilikom glasanja o nepovjerenju.

Nacionalistička stranka Sinn Fein već je podnijela zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja i traži ostavku potpredsjednice vlade Frances Fitzgerald jer smatra da je lagala o kampanji ocrnjivanja policijskog zviždača Mauricea McCabea.

Pošto je McCabe upozorio na neke loše prakse u policiji, bio je lažno optužen za seksualne napade na djecu.

Fianna Fail smatra da Fitzgerald više “ne može obavljati svoju misiju”, rečeno je u petak ujutro.

Po dolasku u Bruxelles na sastanak s čelnicima Europske unije i šest zemalja istočnog partnerstva, irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney odbacio je optužbe i rekao da vicepremijerka neće podnijeti ostavku “na temelju tako krhkih optužaba”.

Bude li Varadkarovoj vladi izglasano nepovjerenje, to bi značilo kraj prve manjinske vlade u povijesti Irske i prijevremene izbore.

Afera Mauricea McCabea seže u 2006. godinu i zbog nje su 2014. ostavke podnijela dvojica zapovjednika nacionalne policije, a smijenjen je i ministar pravosuđa te konačno i dotadašnji premijer Enda Kenny kojega je naslijedio Leo Varadkar.

Komentiraj