Irska (foto Dublin) se sa 65 posto glasova izjasnila za ukidanje kaznenog djela blasfemije iz Ustava, po konačnim rezultatima referenduma od petka, prenose agencije, izvještava HRT.

Nakon “da” ozakonjenju pobačaja u svibnju i homoseksualnog braka 2015., ovaj referendum ponovno pokazuje da se zemlja distancira od svoje snažne katoličke tradicije iako bogohuljenje, krivično djelo smatrano zastarjelim, nikada nije bilo primijenjeno u nedavnoj povijesti.

Na objavi rezultata referenduma na kojem je utvrđen odaziv od 44 posto pojavila se samo šačica osoba. Radi se o začuđujućem kontrastu u odnosu na proslave kojima su u svibnju pozdravljane pobjede “da” na referendumu o pobačaju kad je odaziv iznosio 64 posto.

Blasfemija je definirana u irskom zakonu iz 2009. kao izraz kojim se označava korištenje imena Boga ili božanstava na način koji određena religija ili njezine vlasti smatraju nedopustivim i uvredljivim, odnosno svetogrđem. Članak 40.6.1 Ustava određivao je njezinu zabranu i određivao kaznu od 25.000 eura.

Posljednje kazneno gonjenje zbog blasfemije zabilježeno je 1855., prije nezavisnosti zemlje, protiv svećenika koji je kazao kako je slučajno zapalio Bibliju, ali je na kraju oslobođen.

Blasfemija je postala ponovno aktualna 2015. kad je britanski glumac i redatelj Stephen Fry (Jeeves iz poznate britanske serije “Jeeves and Wooster”) nazvao Boga “glupim” jer je stvorio svijet pun “nepravde”, na irskoj televiziji. Otvorena je istraga koja nije dovela do kaznenog gonjenja.

Komentiraj