Irena Weber, šefica HUP-a: “Sigurno i dobro plaćeno radno mjesto je jedina i najbolja demografska politika”

Autor:

13.07.2023., Zagreb - Okrugli stol pod nazivom Kljucni izazovi hrvatskog turizma? u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca. Okrugli stol organiziran je s ciljem rasprave o kljucnim problemima s kojima se suocava turisticki sektor u Hrvatskoj, s posebnim fokusom na strukturu smjestajnih kapaciteta. Irena Weber.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U novoj sezoni talk showa “1 na 1” prva gošća Romana Bolkovića bila je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i prva žena na toj dužnosti od osnutka HUP-a 1993.

Početak karijere Irene Weber vezan je uz sektor financija, a govoreći o svojem sadašnjem angažmanu u HUP-u rekla je da se nije susretala s predrasudama zbog toga što je prva žena na čelu HUP-a.

“Svi su usmjereni cilju kako pomoći poduzetništvu i kako kreirati okruženje koje će biti što bolje i što lakše za članove HUP-a”, rekla je o svojem poslovnom okružju.

“Koristili smo puno od dobre prakse koja nam se pružila članstvom u EU-u, a osobito ulaskom u eurozonu i Schengenski prostor i brojevi to vrlo jasno pokazuju”, navela je Weber i podsjetila da je hrvatski BDP u posljednje dvije godine porastao više od 20 posto.

“Imamo snažne stope rasta, što je hvalevrijedno postignuće i stoga HUP naglašava da je bitno nastaviti fokus na povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i u okviru EU-a. Samo na taj način možemo stvarati novu vrijednost i nastaviti ovakvo povećanje zaposlenosti i povećanja plaća koje je evidentno”, kaže Weber.

“EU, putem fondova i financiranjem projekata, mnogo je pridonio rastu hrvatskog BDP-a, no bitno je da sami osnažimo naše gospodarstvo”, ističe.

Strukovno obrazovanje

“Poslujemo i natječemo se na jedinstvenom tržištu EU-a. Naše tržište sada je puno veće i moramo biti bolji u svakom segmentu kako bismo se mogli natjecati na tom golemom tržištu”, upozorava Weber te ističe važnost sektora obrazovanja koji mora biti usklađen s potrebama tržišta.

“Strukovno obrazovanje u Hrvatskoj postaje iz godine u godinu sve poželjnije i sve popularnije”, kaže Weber, koja upozorava na problem u visokom obrazovanju.

“Na fakultetima ostaje više od 12.000 upisnih mjesta, što upućuje na nesklad između potreba tržišta rada i onoga što naše visoko obrazovanje nudi”, dodaje.

“Vodimo konstruktivnu raspravu s Ministarstvom o tome i sljedeća će sjednica GSV-a biti posvećena toj temi”, kaže Weber.

Iznajmljivanje nekretnina

“Trenutačno su u postupku izmjene sustava poreza na dohodak, no HUP kontinuirano zagovara da porezno opterećenje na rad treba biti što je moguće manje da omogući u okolnostima nedostatka radne snage da se što više povećaju neto plaće, kako bismo mogli u što većoj mjeri zadržati ljude”, kaže Weber.

“Imamo goleme segmente stanovništva koji nisu zahvaćeni porezom na dohodak, u najvećoj mjeri to se odnosi na sugrađane koji imaju dohodak od iznajmljivanja nekretnina”, kaže Weber i ističe da su brojne nelogičnosti vezane uz tretman prihoda od imovine, odnosno iznajmljivanja.

“Činjenica da smo stvorili jednu poreznu oazu, koja je stvorila ozbiljne biznise iznajmljivanja imovine koji ne podliježu nikakvom poreznom opterećenju rezultirala je čitavom paletom negativnih efekata”, navodi.

Jako gospodarstvo

“Jako gospodarstvo preduvjet je za povećanje standarda i za smanjenje raskoraka između standarda hrvatskog građanina i građanina Europe, a s druge strane sigurno i dobro plaćeno radno mjesto je jedina i najbolja demografska politika”, objašnjava Weber.

“S obzirom na trenutačnu geopolitičku situaciju, naši ljudi koji su se odselili u inozemstvo pokazuju interes da bi se vratili u Hrvatsku i u suradnji s Ministarstvom rada razvijamo projekt povratka i privlačenja naše dijaspore natrag u Hrvatsku, ali i privlačenja kvalificirane radne snage”, izjavila je.

Weber naglašava fokus na gospodarstvo kao ključan.

“Hrvatska nema alternative nego osloniti se na gospodarstvo”, kaže.

“Zagovaramo, i dolazi vrijeme kada će se to konačno i dogoditi, fokus na poduzetništvo, na pamet, na izvrsnost, na poduzetnike koji stvaraju veću dodatnu vrijednost. To je put kojim moramo ići”, ističe Weber na HRT-u.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.