Svijet
Decoration icon

basiji

Iranski vrhovni vođa ajatolah Hamnei pohvalio paravojne snage Basija zbog krvavog gušenja prosvjeda zbog smrti Mahse Amini

Autor:

epa10330064 A handout photo made available by the Iranian supreme leader office shows, Iranian Supreme leader Ayatollah Ali Khamenei speaks during a meeting with members of Iranian paramilitary volunteer forces (Basij), in Tehran, Iran, 26 November 2022. Khamenei praised Basij forces for confronting rioters during the anti-government protests in Iran.  EPA/Iranian supreme leader office  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/Iranian supreme leader office

Iranski vrhovni vođa pohvalio je paravojne snage Basija  zbog njihove uloge u smrtonosnom gušenju proturežimskih prosvjednika. Na sastanku s osobljem Basija u Teheranu u subotu, ajatolah Ali Hamnei opisao je popularni prosvjedni pokret kao “pobunjenike” i “nasilnike” koje podržavaju strane snage i pohvalio “nevine” borce Basija koji štite naciju.

Basij je krilo Iranske revolucionarne garde koji suraspoređeni na ulice dok su prosvjedi narasli od rujna. Prosvjedni pokret prvobitno je potaknula smrt 22-godišnje žene Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral. Amnesty International kaže da je Basijima naređeno da se “nemilosrdno suoče” s prosvjednicima.

“Kad se suočio s neprijateljem na bojnom polju, Basij se uvijek pokazao hrabrim, ne bojeći se neprijatelja”, rekao je vrhovni vođa u subotu.

“Vidjeli ste u posljednjim događajima, naši nevini i potlačeni Basijiji postali su mete ugnjetavanja kako ne bi dopustili da nacija postane meta pobunjenika, nasilnika i onih koji su na neprijateljskoj platnoj listi, bilo svjesno ili nesvjesno. Dali su sebe kako bi oslobodili druge”, rekao je Hamnei.

Hamneijeve riječi dolaze dan nakon što je šef visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk upozorio da je Iran u “potpunoj krizi ljudskih prava” zbog pritiska na antirežimske disidente.

Turk je pozvao na “neovisan, nepristran i transparentan istražni proces” kršenja ljudskih prava u Iranu tijekom posebne sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a u četvrtak. Rekao je 47-članom Vijeću država u Ženevi da su sigurnosne snage navodno odgovorile na prosvjede korištenjem smrtonosne sile protiv nenaoružanih prosvjednika i prolaznika koji “nisu predstavljali prijetnju”. Više od 14.000 ljudi, uključujući djecu, uhićeno je u vezi s prosvjedima, rekao je Turk. Rekao je da se najmanje 21 od njih trenutno suočava sa smrtnom kaznom, a šest je već dobilo smrtnu kaznu. Među uhićenima su dvoje poznatih iranskih glumaca, Hengameh Ghaziani i Katayoun Riahi, koji su privedeni u različitim prilikama zbog javne podrške prosvjedima diljem zemlje, prema  novinskoj agenciji Tasnim.

Islamsku Republiku zahvatio je val protuvladinih prosvjeda izazvanih Amininom smrću zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba. Vlasti su od tada pokrenule smrtonosnu akciju slamanja prosvjednika, s izvješćima o prisilnim pritvaranjima i fizičkom zlostavljanju korištenim za ciljanje kurdske manjinske skupine u zemlji. U nedavnoj istrazi CNN-a, tajno svjedočenje otkrilo je seksualno nasilje nad prosvjednicima, uključujući dječake, u iranskim pritvorskim centrima od početka nemira.

Nacionalni ustanak bez presedana zahvatio je više od 150 gradova i 140 sveučilišta u svih 31 pokrajini Irana, prema Turku. Nasilan odgovor iranskih snaga sigurnosti na prosvjednike uzdrmao je diplomatske veze između Teherana i zapadnih čelnika.

Bijela kuća u srijedu je uvela svoj najnoviji krug sankcija za tri dužnosnika u iranskoj kurdskoj regiji, nakon što je američki tajnik Antony Blinken rekao da je “jako zabrinut što iranske vlasti navodno eskaliraju nasilje protiv prosvjednika”.

Tijekom intervjua za indijsku televizijsku kuću NDTV u četvrtak, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani rekao je da strane sile interveniraju u iranske unutarnje poslove i stvaraju “pogrešne priče”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.