Iran tvrdi da uhićenja u Beču imaju cilj naškoditi Rouhanijevom posjetu Europi

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Iran je priopćio u utorak da može dokazati da nije imao ništa s navodnom zavjerom u svrhu izvršavanja bombaškog napada na sastanak iranske oporbe u Francuskoj, u vrijeme kada je Austrija objavila da je jednom Irancu ukinula diplomatski status nakon što je uhićen u Njemačkoj u sklopu tog slučaja.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi rekao je da su dvoje osumnjičenih u Belgiji zapravo članovi skupine Mudžahedini naroda, dio oporbenog bloka u egzilu koji želi okončati klerikalnu vlast šijitskih muslimana u Iranu.

“Uhićeni u Belgiji su poznati članovi te terorističke organizacije i iranske vlasti… su spremne pružiti potrebnu dokumentaciju kako bi se razjasnile dimenzije tog scenarija”, kazao je Kasemi a prenijela je novinska agencija IRNA.

Belgijske vlasti u ponedjeljak su uhitile supružnike iranskog podrijetla i optužile ih za pripremanje terorističkog napada u Francuskoj na pripadnike iranske oporbe, a ova je ustvrdila da iza svega stoji službeni Teheran.

Par je planirao izvesti napad tijekom velikog skupa u francuskom mjestu Villepinte nedaleko od Pariza u subotu koji je organizirala iranska oporbena skupina Mudžahedini naroda, stoji u priopćenju njemačkoga državnog odvjetništva, a na skupu su bili i odvjetnik američkog predsjednika Rudy Giuliani te bivši predsjednik američkog Kongresa Newt Gingrich .

Par u tridesetim godinama, Amir S. i njegova supruga Nasimeh N., belgijski su državljani iranskog porijekla.

Mudžahedini naroda su oporbena skupina čije je djelovanje službeni Teheran zabranio.

Amir S. i Nasimeh N. uhićeni su u predgrađu Bruxellesa u njihovu automobilu u kojemu je pronađeno i pola kilograma eksploziva te detonator, stoji u priopćenju državnog odvjetništva.

Policija je nakon toga, tijekom vikenda obavila pretres još pet domova u istome predgrađu.

Državno odvjetništvo priopćilo je da je u Francuskoj privedena osoba za koju se vjeruje da im je bila pomagač. Objavljeno je da je riječ o Merhadu A.

Istodobno je u Njemačkoj policija na ispitivanje privela iranskoga diplomata zaposlenog u austrijskom veleposlanstvu u Beču. On je osumnjičen da je bio u kontaktu s dvoje uhićenih u Belgiji. Kasemi je odbacio optužbe protiv diplomata nazvavši ih neutemeljenima.

Zahvaljujući koordiniranoj akciji spriječen je teroristički napad, ističe se u priopćenju.

Nacionalno vijeće iranskog otpora, koje je blisko Mudžahedinima naroda, optužilo je u ponedjeljak režim u Teheranu da je osmislio napad u Villepinteu.

Ove su informacije objavljene uoči posjeta iranskog predsjednika Hasana Rohanija Europi, za koji se kaže da je “ključan” za budućnost iranskog nuklearnog sporazuma iz kojega su se povukle Sjedinjene Države.

Kasemi je optužio Mudžahedine naroda da su proveli taj scnarij kako bi utjecali na europski posjet (predsjendika Rohanija) i naškodili iranskoj poziciji.

Komentiraj