IRAN REUTERSU “Lažne i smiješne vijesti”

epa

Iran je u subotu odbacio izvješće Reutersa da je Teheran premjestio projektile u Irak, rekavši kako on smjera nanijeti štetu vezama Irana sa susjedima, izvijestila je iranska državna agencija IRNA.

“Takve lažne i smiješne vijesti nemaju druge svrhe nego pogoditi vanjskopolitičke veze Irana, posebice s njegovim susjedima”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi, prema IRNA-i.

Iranski, irački i zapadni izvori rekli su Reutersu kako je Iran dao balističke projektile šijitskim saveznicima u Iraku te da razvija sposobnosti da ih tamo još gradi.

“Cilj ove vijesti je samo da izazove strahovanja u zemljama regije”, dodao je Qassemi.

Bilo kakav znak da Iran priprema agresivniju politiku projektila u Iraku će pogoršati napetosti između Teherana i Washingtona koje su već pojačane odlukom predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama iz 2015.

To bi isto tako osramotilo Francusku, Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo, tri europske potpisnice nuklearnog sporazuma dok nastoje spasiti ugovor unatoč novim sankcijama SAD-a protiv Teherana.

Prema tri iranska dužnosnika, dva iračka obavještajna izvora i dva zapadna obavještajna izvora, Iran je premjestio balističke projektile kratkog dometa saveznicima u Irak tijekom proteklih nekoliko mjeseci. Pet od tih dužnosnika su rekli kako to pomaže tim skupinama da započnu gradnju svojih vlastitih.

Komentiraj