Iračke snage pokrenule su u četvrtak napad kako bi istjerale pripadnike Islamske države (IS) s posljednjeg teritorija u Iraku koji je pod njihovom kontrolom, a sirijska vojska i njezini saveznici kazali su kako planiraju zauzeti posljednje uporište džihadista u Siriji.

Cilj odvojenih napada preko iračko-sirijske granice je zadati završni udarac “kalifatu” Islamske države koji se raspao ove godine u Siriji i Iraku nakon što je ta skupina izgubila gradove Mosul, Raqqu i velike dijelove drugog teritorija.

Objavljujući ofenzivu na regije Rawu i al-Qaim kod sirijske granice, irački premijer Haider al-Abadi izjavio je da će borci IS-a morati “izabrati između smrti i predaje”.

Iračke zračne snage bacile su tisuće letaka na pogranično područje pozivajući militante da se predaju a stanovništvo da se drži dalje od njihovih položaja, navodi se u priopćenju zapovjedništva za zajedničke operacije u Bagdadu.

“Kažite onima među vašom djecom i rođacima koji su podigli oružje protiv države da ga odmah odbace i da odu u bilo koju kuću na čijem krovu se vijori bijela zastava kada oslobodilačke snage uđu u al-Qaim”, piše u letku.

Redovne postrojbe iračke vojske, sunitske snage i šijitska milicija koju podupire Iran sudjeluju u ofenzivi u smjeru sirijske granice, navodi zapovjedništvo.

U izjavi kojom se pozdravlja ofenziva američka koalicija je navela da se procjenjuje da je oko 1500 boraca IS-a još uvijek u neposrednoj blizini al-Qaima.

U Siriji je IS potjeran natrag na pojas teritorija uzduž rijeke Eufrat u odvojenim ofenzivama koje su vodili sirijska voska i njeni saveznici s jedne strane i sirijske milicije uz potporu američke koalicije s druge strane.

Komentiraj