FaH/ FENA/ ALMIR RAZIC

INZKO ‘Prihvatiti bez politiziranja presudu Mladiću, pravda za njegove žrtve’

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u srijedu je pozvao sve u toj zemlji na poštivanje presude doživotog zatvora, što ju je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao ratnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću, ističući kako je to važan korak ka utvrđivanju individualne odgovornosti za strašne ratne zločine počinjene od 1992. do 1995.

“Zločini koji su počinjeni pod zapovjedništvom Ratka Mladića, uključujući i genocid, nanijeli su ogromnu bol i patnju svima u BiH, čije posljedice će se odraziti na mnoge generacije. Izravne žrtve i preživjeli nakon ovih zločina stalno nas podsjećaju na razloge osnivanja ICTY-a, na to zašto je njegov rad tako važan i zašto je pravda od bitnog značenja za proces ozdravljenja cjelokupnog društva”, stoji u Inzkovoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima u Sarajevu.

On je pozvao sve razine vlasti u BiH i sve građane da poštuju presudu i da se suzdrže od njenog politiziranja.

“Nema loših naroda, samo loših pojedinaca. Nadam se da će svi iskoristiti ovu priliku da se još jednom opredijele za proces pomirenja. Pravda sama po sebi ne donosi pomirenje, ali je neophodan prvi korak u potrazi za zajedničkim viđenjem prošlosti i u pronalasku pune istine o događajima iz srpnja 1995. To viđenje je put ka sigurnoj i mirnoj budućnosti,” Inzkova je poruka.

Komentiraj