Inženjer elektrotehnike iz Zagreba razvio sustav koji bi upozoravao na potrese

Autor:

29.08.2013., Zagreb - Zagreb i okolicu u nekoliko dana pogodilo je sest manjih potresa s epicentrom oko mjesta Jablanovec i Gornja Bistra. Seizmolozi predvidjaju da bi u skoroj buducnosti Zagreb mogao pogoditi potres od 6,5 stupnjeva po Richteru sto je nesto malo jace od velikog potresa 1880. godine koji je prouzrokovao goleme stete u gradu. 
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Danijel Štih, inženjer elektrotehnike iz Zagreba, razvio je prototip sustava ranog upozorenja o potresu, a za emisiju ‘RTL Danas’ objasnio je kako on radi.

Štih je u kućnoj radinosti razvio prototip sustava ranog upozorenja o potresu koji upozorava stanovnike na potres desetak sekundi prije samog udara. U Petrinji je postavio senzor koji mu radio vezom ili putem interneta šalje signal u Zagreb da se dogodio potres. Na toj udaljenosti procjenjuje da dobiva 10 sekundi vremena prije nego udar dođe, a senzor je programirao da alarmira potrese jače od 2 prema Richteru.

“Bio je potres 27 minuta poslije ponoći i moj sustav je prema teoretskim izračunima 10 sekundi prije javio SMS-om da se dogodio potres. Ja sam bio siguran jer sam imao deset sekundi vremena prije udara da se u stanu sakrijem ispod stola ili pod štok”, objašnjava Štih.

Tih nekoliko sekundi prije udara doslovno može spasiti živote. Prototip ranog upozorenja koji je izradio Štih tek treba pronaći put prema investitorima i mogućoj široj uporabi.

Štih je uz ovaj alarm sastavio i dva manja uređaja. Jedan je kućni alarm koji šalje upozorenje o potresu, dok bi drugi trebao pokazati magnitudu i lokaciju potresa.

“Ako je senzor, primjerice, postavljen u Zagrebu gdje je i epicentar građani bi dobili obavijest, ali vrijeme za reakciju puno je kraće. To je problem jer je rasjed vrlo blizu. Po mojim izračunima dvije ili tri sekunde do dolaska S vala”, kaže Štih.

U svijetu su već razvijeni sustavi ranog uzbunjivanja o potresu i građane upozoravaju na nadolazeći udar, a u slučaju razornog potresa sekunde spašavaju živote. Postoje u Americi i Japanu, a u Kaliforniji je postavljeno na tisuće senzora koji putem aplikacije upozoravaju da potres stiže. U tim situacijama gasi se plinovod, usporavaju vlakovi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.