Interna kontrola američkog ministarstva pravosuđa će 9. prosinca objaviti izvješće o istrazi navodnog utjecaja Rusije

Unutarnja kontrola ministarstva pravosuđa u četvrtak je obznanila kako očekuje da će objaviti 9. prosinca dugo isčekivani izvještaj o podrijetlu istrage o navodnom ruskom uplivu u američke predsjedničke izbore 2016.

Glavni inspektor ministarstva pravosuđa Michael Horowitz napisao je u pismu, poslanom u četvrtak predsjedniku Odbora za pravosuđe Senata, Lindseyu Grahamu, kako očekuje da će uspjeti objaviti izvještaj 9. prosinca, ako ne bude nepredviđenih problema.

Pristaše Donalda Trumpa tvrde da će izvještaj uzdrmati legitimnost istrage FBI-a o navodnim vezama Rusije i Trumpove izborne kampanje.

Horowitz je kazao, kako se izvještajem ponajprije želi ustanoviti je li se FBI pridržavao zakona i propisa prilikom podnošenja zahtjeva Sudu za strani obavještajni nadzor, posebnom sudu za izdavanje dozvola službama za provođenje elektronskog nadzora nad građanima.

Carter Page, bivši savjetnik za vanjsku politiku Donalda Trumpa tijekom kampanje 2016., nedavno je tužio ministarstvo pravosuđa, optuživši ih za kršenje privatnosti jer mu nisu dopustili uvid u izvješće prije objavljivanja.

Page je u srijedu rekao za Reuters kako nije mogao dobiti na uvid nacrt dokumenta koji opisuje kako su ga službe pratile.

Unutarnja kontrola ministarstva istraživala je i Christophera Steela, bivšeg britanskog obavještajca koji je sastavio kontroverzni “dosje” o navodnim vezama Trumpa i Rusije, za demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton i pravnike Demokratske stranke.

FBI se pozvao na Steelovo ničim potvrđeno izvješće kada je od Suda za nadzor stranih obavještajnih agencija tražio dozvolu za praćenje Cartera Pagea.

Po instrukcijama državnog odvjetnika Williama Barra, glavni savezni tužitelj u Connectitutu John Durham istražuje jesu li američke obavještajne agencije postupale propisno kada su pokrenule istrage o mogućim vezama Trumpove kampanje s Rusijom.

Osoba upoznata sa slučajem krajem listopada je potvrdila da je Durhamovo istraživanje postalo kriminalistička istraga.

Komentiraj