Intendant riječkog HNK ministrici i gradonačelniku prijeti raspadom sistema, a kritičare iz PGS-a naziva fašistima

Autor:

Goran Kovacic, Davorin Visnjic, Sandra Simunovic/PIXSELL

Nacional otkriva sadržaj dramatičnog pisma koje je Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci uoči rasprave Kazališnog vijeća o njegovoj smjeni uputio ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek i gradskim vlastima na čelu s Markom Filipovićem, koje vrvi ucjenama i prijetnjama u slučaju njegove smjene

Uoči ključne sjednice Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta pl. Ivana Zajca u Rijeci, tijela koje bi upravo na dan izlaska ovog broja Nacionala po neslužbenim informacijama trebalo odlučivati o njegovoj smjeni, intendant ovog kazališta Marin Blažević poduzeo je manevar koji je šokirao ključne političke aktere u tom gradu, pa i one koji su donedavno označavani kao njemu skloni, ili čak njegovi politički zaštitnici.

Intendant Blažević na više je adresa – od one gradonačelnika i njegova zamjenika do ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek – uputio opširno pismo u kojemu na neuvijen način najavljuje potpuni raspad kazališnog sustava u Rijeci. Dapače, kako je protumačilo više sugovornika, pismo vrvi otvorenim ucjenama i prijetnjama u slučaju njegove smjene, a konsternirajući je podatak da svoje kritičare Blažević na jednom mjestu čak proglašava ‘’fašistima’’. Nacional je u posjedu ovog pisma o čijem postojanju javnost dosad nije bila obaviještena.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koju su do sada brojni smatrali Blaževićevom zaštitnicom, također je primila njegovo pismo koje vrvi otvorenim ucjenama i prijetnjama, ali on i dalje neskriveno računa na njezinu potporu. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Intendant riječkog HNK proteklih je mjeseci bio glavni akter niza afera i skandala, zbog čega se njegova smjena u lokalnoj i kulturnoj javnosti smatrala gotovom stvari. U prilog tomu izjasnio se ogroman broj umjetnika i zaposlenika kazališta, a po neslužbenim informacijama u novom sastavu Kazališnog vijeća odnos glasova za i protiv smjene je pet naprema nula. Troje članova ovog tijela koje imenuje Grad Rijeka nedavno je bilo pozvano na ‘’brifing’’ u gradsku upravu, no rezultati tog sastanka i upute koje su navodno dobili do trenutka zaključenja ovog teksta držali su se u tajnosti. Indikativno je da se i njegovi politički pokrovitelji, prije svega istaknuti članovi riječkog SDP-a, sve otvorenije distanciraju od njega. I sastav novog Kazališnog vijeća ukazuje na to da je vrh riječke vlasti spoznao da je sazrelo vrijeme za ovu značajnu kadrovsku promjenu. Intendant Blažević proizveo je solidan broj skandala: sam sebi je osigurao ugovor o radu kojim mu je zagarantirano mjesto glavnog dramaturga nakon što mu prestane mandat, a slične ugovore dobili su i njegovi bliski suradnici poput vršitelja dužnosti upravitelja tehnike i baleta, poslovne ravnateljice i drugih. Blažević je bez dozvole Kazališnog vijeća radio na otvaranju projekta Europske prijestolnice kulture, a i njegovi ravnatelji radili su izvan kazališta bez dozvole. Njegov vršitelj dužnosti upravitelja tehnike odrađuje drugi mandat, iako nema potrebnu visoku stručnu spremu, a za ravnateljicu Hrvatske drame otežava se uvid u diplomu i tvrdi se da ona nije nostrificirana. Blaževićevo programsko i financijsko izvješće nije usvojilo Gradsko vijeće, a značajno se mijenjao interni pravilnik o radu koji je navodno omogućio manipulacije oko zapošljavanja. Na koncu, postoji i niz tužbi i sudskih postupaka, od kojih je jedan i izgubljen, a u HNK Rijeka dramatično su narušeni međuljudski odnosi – prije svega, tvrdi se, zahvaljujući upravo intendantu.

Marin Blažević poduzeo je manevar koji je šokirao ključne političke aktere u Rijeci, pa i one koji su donedavno označavani kao njemu skloni, ili čak njegovi politički zaštitnici. FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

No Blažević je usprkos tomu, kako bi pokušao preduhitriti pokretanje postupka vlastite smjene, gradskim vlastima i ministrici kulture uputio oštro intonirano pismo prepuno neuvijenih prijetnji ili ucjena, najavivši da će u tom slučaju riječko kazalište doživjeti organizacijski slom, financijski kolaps, kadrovsko rasulo i programski sunovrat. Pored toga, riječki intendant na jednom mjestu otvoreno najavljuje da će se politički aktivirati: ‘’Ja, barem za sada, nisam političar koji s protivničkom političkom strankom može ulaziti u jednakopravnu, pa makar ne i ravnopravnu borbu. Ja smatram da su metode ocrnjivanja, klevetanja, političkih pritisaka, ucjena i progona koje nada mnom provodi Primorsko goranski savez u suštini – fašističke. Protiv njih se ne mogu boriti kao intendant, nego samo kao slobodni intelektualac, kritičar, pa i umjetnik, ili, možda čak uskoro, političar i aktivist’’, piše, optužujući stranku PGS za ‘’fašističke metode’’.

‘’On pokušava sebi kupiti vrijeme’’, objašnjava za Nacional jedan upućeni sugovornik iz riječke gradske uprave. Blažević je za ovotjednu sjednicu Kazališnog vijeća podnio zahtjev za njegovo razrješenje, ali tek s posljednjim danom 2023. godine, godinu dana prije isteka mandata. Najavio je da u tom slučaju, ako bi bio prihvaćen njegov scenarij, ne bi pokretao sudske postupke niti bi se dogodili ‘’problemi’’ koje najavljuje u slučaju da se desi suprotno, odnosno ako ga se smijeni odmah. ‘’No Blažević je zapravo razradio drugačiji tijek događaja: on iščekuje primjenu nove verzije Zakona o kazalištima po kojemu se iz procedure imenovanja i razrješenja intendanata izbacuju gradska vijeća, pa je u tom slučaju dovoljno ‘obraditi’ gradonačelnika kako bi se dospjelo na dužnost ili na njoj ostalo. Pretpostavljamo da vjeruje da će se u međuvremenu, do kraja iduće godine, promijeniti i političke okolnosti te da će ponovno pridobiti snažnu i neuvijenu potporu gradonačelnika’’, objašnjava drugi Nacionalov sugovornik iz riječkog kazališta.

‘Smatram da su metode ocrnjivanja, klevetanja, ucjena i progona koje nada mnom provodi PGS u suštini – fašističke. Protiv njih se ne mogu boriti kao intendant, nego samo kao umjetnik, a možda uskoro i kao političar’

Upravo je Blažević koautor izmjena Zakona o kazalištima koji je izazvao revolt kazališnih umjetnika svih struka i sindikata, koji smatraju da se njime – osim jačanja uloge intendanata – de facto ukidaju umjetnički ansambli. Nacional je o tome ekstenzivno pisao još u svibnju ove godine: niz sugovornika tada se složio da je novim zakonom udovoljeno samo jednom zahtjevu umjetnika, od kojega će najviše koristi imati baletni umjetnici – mogućnost odlaska u mirovinu prema godinama staža. Svi drugi prijedlozi udruga, tvrde Nacionalovi sugovornici, nisu prihvaćeni. Kad je u pitanju baletna umjetnost, ovakvim prijedlogom zakona nije zadovoljna nijedna generacija balerina i baletana. Mladi plesači nisu zadovoljni ovim prijedlogom zakona jer on ne predviđa rad na neodređeno vrijeme, niti donju granicu na određeno vrijeme, pa se stoga netko može zaposliti doslovno na 24 sata.

Prema aktualnom zakonu iz 2006. ta je granica dvije godine, a u ovome je izbrisana pa plesači, ali i drugi umjetnici strahuju da se to može pretvoriti u prekarni rad, odnosno rad po projektu, što umjetnicima uzrokuje ekonomsku nesigurnost, ne mogu dobiti kredit primjerice. Isto tako, rok od šest mjeseci za obavijest o neproduživanju ugovora je smanjen na osam dana, što je umjetnicima neprihvatljivo jer je nemoguće u osam dana pronaći alternativu. Ono što muči stariju generaciju balerina i baletana, unatoč vraćanju u Nacrt prijedloga Zakona, stavka je o mogućnosti odlaska u mirovinu prema godinama staža jer velik dio umjetnika koji imaju uvjete za umirovljenje želi znati koliki će iznos mirovine dobivati, a o načinu izračuna mirovine nema ni slova. Jedan Nacionalov sugovornik tvrdi da će, stupi li zakon na snagu u ovom obliku primjerice najesen, u kratkom roku biti umirovljena čak polovica članova zagrebačkog Baleta i veći dio ansambala drugih kazališta.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović pozvao je u Gradsku upravu na sastanak troje članova Kazališnog vijeća koje imenuje grad. FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Jedan od najglasnijih kritičara novog Zakona o kazalištima i angažmana Marina Blaževića u radnoj skupini koja je izrodila ovaj dokument je predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Filip Fak, ujedno i ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Njemu je Blažević u nekoliko navrata pokušao uručiti otkaz nakon što ga je ovaj prijavio za mobing, a to mu je uspjelo prije dva tjedna.

U manje od dva mjeseca čak šestero riječkih umjetnika dobilo je pozive na očitovanja pred otkaz ili najavu neproduljenja njihovih ugovora o radu, a i to je jedan od ilustrativnih detalja odnosa u riječkom kazalištu, gdje umjetnici i zaposlenici otvoreno traže smjenu intendanta. On se od svega brani svojim pismom riječkoj vlasti – gradonačelniku Marku Filipoviću, njegovoj zamjenici Sandri Krpan i pročelniku za kulturu Ivanu Šararu te ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek. Nakon poduljeg uvodnog dijela u kojemu obrazlaže svoja postignuća i demantira ‘’navodne afere’’, intendant Blažević tvrdi da bi njegova smjena bila nezakonita.

‘Umjesto otvorene podrške Blaževiću gradonačelnik Filipović najavljuje slanje interne revizije, no pitanje je kako diše Vojko Obersnel, siva eminencija koja po svemu sudeći u pozadini i dalje vuče konce’. FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

‘’Nasuprot svim rezultatima i uspjesima, konstruirane su ‘afere’ zbog kojih neki pozivaju na ‘smjene’, a svakome je jasno da je to namjera i dijela novog sastava Kazališnog vijeća. Uvjeren sam, međutim, kao i mnogi pravnici s kojima sam se već konzultirao, a isto tako i pravna služba Kazališta, da u ovom trenutku nema legalne osnove da Kazališno vijeće pokrene postupak razrješenja intendanta, pa time i smjene cijelog ravnateljskog tima’’, stoji u njegovu pismu. On se žali da je Gradsko vijeće bez obrazloženja odbilo programsko i financijsko izvješće kazališta.

‘’Antipatičnost, animoziteti, međuljudski odnosi i kuloarske priče nigdje nisu navedeni kao legitimni razlozi za razrješenje. Uostalom, kada bi u toj sferi rada kolektiva postojali neuobičajeni i nepremostivi problemi, zar se oni ne bi morali nekako odraziti na funkcioniranje kazališta, dakle na realizaciju umjetničkog programa kao osnovne djelatnosti kazališta. Stanje je upravo suprotno – u jeku tzv. ‘upravljačke krize’ riječko kazalište ostvaruje nikada veći broj gostovanja tijekom lipnja i srpnja, diljem Hrvatske i inozemstva na 25 destinacija! Zar itko misli da bi takav pothvat bio moguć kada bi ‘međuljudski odnosi’ bili toliko narušeni da ugrožavaju funkcioniranje ustanove i produkcijskog pogona?’’ pita se Blažević. Potom tvrdi da bi procedura njegova razrješenja i imenovanja vršitelja dužnosti intendanta trajala najmanje od četiri do pet mjeseci – i u tome neskriveno računa na potporu ministrice kulture – pa čak predviđa mogućnost da u jednom trenutku postoji dvostruko upravljanje, njegovo i imenovanog vršitelja dužnosti.

U novom Kazališnom vijeću odnos glasova za i protiv Blaževićeve smjene je pet naprema nula, a i sastav novog vijeća ukazuje na to da je vrh riječke vlasti spoznao da je sazrelo vrijeme za ovu kadrovsku promjenu

Zatim tvrdi da bi ‘’nasilno i nelegitimno pokretanje postupka razrješenja intendanta uništilo novu kazališnu sezonu’’ i prijeti svojevrsnim zbjegom svojih najbližih suradnika, najavljujući da oni čak ne bi obavili primopredaju dužnosti. ‘’Nema sumnje da će značajan broj dogovorenih, a još uvijek neugovorenih suradnji biti raskinut jer brojne vanjske suradnice i suradnici dolaze raditi u riječki HNK zbog umjetničkog programskog usmjerenja i renomea koji su postignuti zahvaljujući radu i rezultatima aktualne uprave. Nadalje, s danom nasilnog izglasavanja prijedloga za razrješenje aktualne uprave izvjesno je da će neki, ako ne i svi ravnatelji i ravnateljice započeti sa svojim odlaskom iz riječkog kazališta, zbog čega će i one produkcije koje su već u odmakloj fazi biti otežano, pa i nemoguće realizirati. Za razliku od intendanta koji je dužan provesti primopredaju dužnosti, ravnatelje niti jedan akt ili zakon ne obvezuje na tranziciju’’, piše Blažević.

Tvrdi da bi razrješenje vodstva kazališta ‘’pogubno utjecalo na tijek prodaje pretplata za ovu sezonu’’, što bi u potpunosti blokiralo produkciju programa do kraja ove godine te prijeti da on neće sudjelovati u prijavi HNK za ključna sredstva koja dodjeljuje Ministarstvo kulture. Također tvrdi da bi njegovim odlaskom bili ugroženi europski projekti koji se provode navodno isključivo zahvaljujući njemu. ‘’Svi su ti projekti vezani uz mrežu kontakata i partnera te kreativne i stručne kompetencije aktualnih ravnateljica i ravnatelja, a naravno i mene kao intendanta’’, neuvijeno tvrdi Blažević.

U pismu koje je uputio i gradonačelniku Marku Filipoviću i njegovoj zamjenici Sandri Krpan, Blažević nudi da odradi mandat samo do kraja 2023., iako mu mandat istječe godinu dana kasnije. FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

‘’Naposljetku, kazališno vijeće i osnivač moraju znati da nasilno razrješenje intendanta, ravnateljica i ravnatelja ne može biti provedeno bez tužbi i sudskih sporova. Ne radi se ovdje o prijetnji nego o legalnosti i pravima koja moraju imati i oni koji se u nekom trenutku nalaze na upravljačkim pozicijama. I ja kao intendant, kao i moje kolegice i kolege u ravnateljskom timu, uvjereni smo da za naše razrješenje u ovom trenutku nema zakonskih osnova, odnosno da ono može biti provedeno samo – protuzakonito. Naše je pravo i namjera, ne samo zbog obrane prava na rad, nego i zbog povrede ugleda i časti koja bi se takvim činom dogodila, da putem suda osporimo eventualne odluke kazališnog vijeća, pa možebitno i onog gradskoga. Zakon o kazalištima i Statut jasno propisuju u kojim je slučajevima razrješenje moguće, kao i kako ga valja provesti. Gubitak spora, prije ili kasnije, i Kazalište i Grad mogu dovesti u apsurdnu situaciju ‘dvovlašća’, naime obaveze povratka intendanta i ravnateljica i ravnatelja na radna mjesta na kojima će u međuvremenu biti imenovane druge osobe. Da ne govorimo o financijskim posljedicama takvog ishoda, naime obavezi naknade neisplaćenih osobnih primanja, s kamatama, za šestoro vodećih ljudi ustanove’’, stoji u dijelu u kojemu aktualni intendant prijeti tužbama, da bi potom – svjestan da je ovakva situacija ‘’dugoročno neodrživa i neizdrživa i za riječki HNK i za riječku političku scenu’’ – najprije najavio da će se politički aktivirati, a zatim ponudio navodni kompromis po kojemu bi ostao intendantom još godinu dana i pet mjeseci, godinu dana kraće od punog mandata.

U manje od dva mjeseca čak šestero umjetnika dobilo je pozive na očitovanja pred otkaz ili najavu neproduljenja ugovora. To ilustrira odnose u HNK Rijeka, gdje zaposlenici traže smjenu intendanta

‘’Spreman sam podnijeti zahtjev za prijevremenim okončanjem mandata, godinu dana prije isteka, dakle na dan 31. 12. 2023. godine. Razrješenjem na vlastiti zahtjev s određenim datumom izbjegla bi se gore objašnjena komplicirana procedura i svi njezini politički, financijski i programski rizici te potpuno izvjesne štetne posljedice’’, piše između ostalog riječki intendant nabrajajući navodne pozitivne posljedice tog poteza, pa i najavivši da bi se time ‘’izbjegle tužbe i sudski sporovi’’. U tom slučaju, kaže, ne bi inzistirao ni da nakon odlaska s mjesta intendanta nastavi raditi u riječkom kazalištu.

‘’S ovako narušenim međuljudskim odnosima i nizom afera, izvjesno je da bi riječko kazalište teško izdržalo toliki period vremena pod upravljanjem ovog intendanta. Čini se da je i gradonačelnik Filipović toga svjestan jer umjesto otvorene podrške Blaževiću sada najavljuje slanje interne revizije, no pitanje je kako diše Vojko Obersnel, siva eminencija koja po svemu sudeći u pozadini i dalje vuče konce. Sada se nas pokušava dovesti u situaciju da postanemo taoci Blaževićevih ucjena i želje da ode iz HNK kada on hoće i pod uvjetima koje on odredi. Atmosfera stoga ne može biti drukčija nego što jest – jednom riječju, grozna’’, zaključuje Nacionalov izvor iz najveće riječke kulturne institucije.

Jedan od najglasnijih kritičara novog Zakona o kazalištima i angažmana Marina Blaževića u radnoj skupini za izradu tog zakona je predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Filip Fak, ujedno i ravnatelj Opere Hnk u Rijeci kojem je Blažević uručio otkaz. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.