Institut za rat: Ruske snage iscrpljuju svoje zalihe, na društvenim mrežama sve je više kritika

Autor:

epa10304238 Locals use a boat to cross a reservoir next to a bridge that was destroyed by shelling in the recaptured settlement Staryi Saltiv near Kharkiv, Ukraine, 13 November 2022. At the beginning of September, Ukrainian forces recaptured the occupied territory following Russian troops' withdrawal form the northeast of the country. Kharkiv and surrounding areas have been the target of heavy shelling since February 2022, when Russian troops entered Ukraine starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/SERGEY KOZLOV

EPA/SERGEY KOZLOV

Institut za rat objavio je u srijedu novo izvješće o stanju u Ukrajini. Poljski dužnosnici objavili su da je projektil ‘vjerojatno ruske proizvodnje’ pao u Poljsku unutar šest kilometara od granice s Ukrajinom.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je ‘projektil ruske proizvodnje’ ubio dvoje poljskih državljana u pograničnom selu Przewodow. Poljski predsjednik Andrzej Duda istaknuo je da Poljska trenutno nema informacije o tome tko je odgovoran za ispaljivanje projektila, ali je napomenuo da je projektil “najvjerojatnije ruske proizvodnje.”

Rusko Ministarstvo obrane zanijekalo je umiješanost Rusije u napad bilo kakve mete u blizini ukrajinsko-poljske granice i ustvrdio da je incident “provokacija.” Ruske snage su, međutim, gađale energetsku infrastrukturu u gradu Lavovu, oko 72 km južno od Przewodowa.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je prema preliminarnim informacijama malo vjerojatno da je projektil ispaljen s teritorijalne Rusije, ali je naglasio da je istraga još uvijek u tijeku u trenutku objave ove objave. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za “ozbiljnu provokaciju” na teritoriju NATO-a.

Najsnažniji napadi od početka rata

ISW navodi da su ruske snage izvele najsnažnije raketne napade na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu od početka rata. Glasnogovornik zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ignat izvijestio je u utorak da su ruske snage lansirale oko 100 krstarećih projektila Kh-101 i Kh-555 na ciljeve u Ukrajini, prvenstveno na objekte ukrajinske kritične infrastrukture.

Ukrajinski Glavni stožer također je izvijestio da su ruske snage gađale ukrajinsku infrastrukturu s deset dronova. Ukrajinski i ruski izvori izvijestili su da su ruske snage gađale ciljeve u Kijevu, kao i u oblastima Rivne, Žitomir, Lavov, Hmjelnitski, Dnjepropetrovsk, Poltava, Vinica, Odesa, Kirovohrad, Čerkasi, Volin i Harkov.

Ruske snage iscrpljuju zalihe

Ruska vojska je vjerojatno koristila znatan dio svojih preostalih visokopreciznih oružanih sustava u koordiniranim raketnim napadima u utorak. Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da je ukrajinska protuzračna obrana oborila 73 ruske krstareće rakete i sve bespilotne letjelice.

Ukrajinski povećani postotak obaranja ilustrira poboljšanje ukrajinske protuzračne obrane u prošlom mjesecu, a ukrajinski Glavni stožer pripisao je to poboljšanje učinkovitosti sustava protuzračne obrane zapadnih snaga. ISW procjenjuje da ruske snage uvelike iscrpljuju svoje zalihe visokopreciznih oružanih sustava i da će vjerojatno morati usporiti tempo svoje kampanje protiv kritične ukrajinske infrastrukture.

Ruski raketni napadi i dalje predstavljaju prijetnju ukrajinskom civilnom stanovništvu, a ukrajinski zamjenik šefa Ureda predsjednika Kirilo Timošenko izjavio je da je energetska situacija u Ukrajini prilično “kritična”. Međutim, malo je vjerojatno da će oštećenje ukrajinske energetske infrastrukture slomiti duh Ukrajinaca, s obzirom na poboljšanje ukrajinske protuzračne obrane i nedavne kopnene pobjede u Hersonskoj oblasti.

Nezainteresiranost Rusije za pregovore

Službeni narativ Kremlja oko summita G20 dodatno potvrđuje nezainteresiranost Rusije za izglede za mirovne pregovore s Ukrajinom. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije se pojavio na summitu i umjesto toga potpisao je brojne dekrete kojima se ukrajinskim gradovima pod ruskom okupacijom dodjeljuju počasne titule.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavili su da će Rusija nastaviti svoju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, optužujući Zelenskog za nespremnost da pregovara s Rusijom. Lavrov je uvjete u Ukrajini nazvao “nerealnim i neadekvatnim”, što je bio stalan stav Kremlja tijekom rata.

Peskov je također naglasio da će Rusija i dalje tretirati oslobođenog grad Herson kao glavni grad oblasti Herson pod ruskom okupacijom, a tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev ponovio je izvorne lažne narative korištene za opravdavanje invazije da Rusija treba obraniti Donbas i da ukrajinski “nacisti” nisu poštovali sporazume iz Minska.

Sve više kritika na društvenim mrežama

Rusi se sve više okreću različitim platformama na društvenim medijima kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo mobilizacijom, fenomenom koji ima sastojke za pokretanje organiziranih online pokreta u Rusiji. Šesnaest antiratnih skupina u Rusiji pokrenulo je peticiju tražeći da ruski predsjednik Vladimir Putin demobilizira sve mobilizirane ruske muškarce.Peticija je već prikupila gotovo 38.000 potpisnika.

Oko 1500 majki djece s invaliditetom i majki s više od troje djece u svojim kućanstvima također je uputilo peticiju Putinu da se njihovi muževi izuzmu od mobilizacije. Ruska oporba i nevladine organizacije poput Majki vojnika Sankt Peterburga izrazile su zabrinutost ruskim oružanim snagama prije početka ruske invazije Ukrajine u punom opsegu, ali nisu dobile značajniju pozornost u ruskom informacijskom prostoru.

Pritužbe oko pitanja mobilizacije, međutim, doprle su do milblogerske zajednice koja je već bila kritična prema ruskom Ministarstvu obrane i koja je raspravljala o problemima s provedbom mobilizacije. Te pritužbe sve više utječu i na oporbu i na ratno raspoložene zajednice, što je nova pojava.

Dok je ruska policija dosljedno suzbijala manje prosvjede diljem zemlje, Kremlj tek treba regulirati platforme poput Telegrama koje omogućuju Rusima diljem zemlje da podijele svoje nezadovoljstvo i zahtijevaju akciju od lokalnih dužnosnika uz potporu istaknutih milblogera.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.