Institut za rat objavio nove satelitske snimke: Rusi kopaju rovove u istočnom Hersonu

Autor:

epa10331753 People (R, back) stand near a car on a destroyed bridge outside Kherson, southern Ukraine, 26 November 2022 (issued 27 November 2022). The Ukrainian president accused the Russian army of deliberately destroying critical infrastructure during their withdrawal from the city of Kherson, including electricity and water supplies. Ukrainian troops entered Kherson on 11 November after the Russian army had withdrawn from the city which they captured in the early stage of the conflict, shortly after Russian troops had entered Ukraine in February 2022.  EPA/ROMAN PILIPEY

EPA/ROMAN PILIPEY

Institut za rat (ISW) objavio je u utorak najnovije izvješće o stanju u Ukrajini. Navode da ruska vojska jasno procjenjuje da bi ukrajinske snage mogle prijeći rijeku Dnjepar i provesti protuofenzivne operacije u istočnoj Hersonskoj oblasti, moguće ugrozivši sve kritične linije komunikacija od Krima do kopna.

Ruske snage kopaju rovove i koncentracijska područja u istočnom Hersonu od početka listopada 2022. u očitim pripremama za povlačenje sa zapadne obale rijeke Dnjepar i grada Hersona.

Ruske trupe, navodi ISW, pripremaju se ili za dubinsku obranu ili za provođenje operativnih ili strateških operacija odgode. “Očito ne očekuju da će moći spriječiti ukrajinske snage da prijeđu rijeku, niti Rusi daju prednost obrambenim položajima kako bi spriječili takav prijelaz. Ruska vojska postavlja uvjete za dugotrajnu obranu u istočnoj Hersonskoj oblasti koja bi mogla omogućiti uspostavu čvrstog ukrajinskog položaja na istočnoj obali rijeke Dnjepar”, kažu u ISW-u.

Satelitske slike pokazuju da su ruske snage dale prednost kopanju rovova i izgradnji protutenkovske obrane duž linija komunikacije koje povezuju ruske snage na lijevoj obali rijeke Dnipro s jugoistočnim pozadinskim područjima u Hersonskoj oblasti i na Krimu, kao i s istočnom pozadinom područja oko Melitopolja u Zaporoškoj oblasti.

Ruski obrambeni položaji, navodi ISW, sugeriraju da rusko vojno vodstvo gleda na mogućnost ukrajinske protuofenzive preko rijeke Dnjepar kao na ozbiljnu prijetnju. Niz ruskih utvrda na i oko Kinburnske ture sugerira da ruske snage ne očekuju da će zadržati položaje ako ukrajinske snage pokrenu protunapad. Naprotiv, ruske snage vrlo vjerojatno očekuju da će ukrajinske snage zauzeti Kinburnsku prevlaku, ali ih namjeravaju spriječiti u napredovanju do kopna Hersonske oblasti i obraniti se od amfibijskog napada na kopno koje neposredno okružuje vezu prevlake s kopnom Hersonske oblasti.

Ruske snage bi bile pod prijetnjom napada na svoje nepokrivene bokove ili čak potpunog okruženja ako bi ukrajinske snage uspjele prijeći rijeku Dnjepar iu području grada Kherson-Nova Kakhovka sjeverno od većine ruskih utvrda i pokrenuti znatnu mehaniziranu kampanju iz baza na ili u blizini Kinburn Spit zapadno od većine utvrda.

Ruske snage, procjenjuju, možda pokušavaju odgoditi  ili usporiti, umjesto obraniti se ili zaustaviti ukrajinske ofenzive na lijevoj obali rijeke Dnjepar. Ruske snage bi vjerojatno odgodile sve dok ne mogu rasporediti dodatna pojačanja kako bi zaustavile ili usporile ukrajinske snage u probijanju sekundarnih i tercijarnih linija obrane, navodi ISW.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.