Inicijativa Glas poduzetnika postala udruga

Autor:

Nacional

Nacional

Na zahtjev članova Inicijative Glas poduzetnika, u petak je osnovana istoimena udruga, koja će se kao formalni predstavnik 100.000 članova nastaviti aktivno boriti za prava članova i brži povratak ekonomskom rastu, kaže se u priopćenju Inicijative.

Ta inicijativa pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade, koje su pokretači ocijenili nedostatnima.

Kako je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, Glas poduzetnika pozicionirao se kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske, ističe se u priopćenju.

To je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj, dodaje se.

S obzirom da su se u javnosti počeli pojavljivati komentari prema kojima inicijativa nije formalna organizacija te da nema legalne zastupnike, temeljem mišljenja članova, osnivači inicijative odlučili su formalizirati Glas poduzetnika, koji je na taj način dobio pravnu formu i mogućnost zastupanja članstva.

Čak 96 posto članova izjasnilo kako će se učlaniti u udrugu, a imajući u vidu njihovo i mišljenje javnosti, pokretači inicijative i širi krug volontera, u petak su osnovali Udrugu Glas poduzetnika te će sve potrebne dokumente za osnivanje poslati nadležnim tijelima za registraciju.

Članstvo u udruzi bit će besplatno, a svoje aktivnosti udruga će financirati donacijama. Uz glavni, Glas poduzetnika će otvoriti i račun za donacije zdravstvenim djelatnicima te za zdravstvenu i sanitetsku opremu potrebnu za borbu protiv virusa Covid-19, kaže se u priopćenju.

Na osnivačkoj Skupštini imenovana su i tijela udruge na rok od dvije godine, a predsjednik Udruge Hrvoje Bujas i izvršni direktor Dražen Oreščanin postali su legalni predstavnici.

Upravni odbor broji sedam članova među kojima su: Andrej Šooš Maceljski, Berislav Marszalek, Bojan Bajgorić Šantić, Bruno Samardžić, Ivana Matić, Vedran Jakominić i Vuk Vuković. U tročlani Nadzorni odbor imenovani su Aco Momčilović, Gordana Fabijanić i Viktorija Knežević.

Svi osnivači i članovi tijela Udruge su mikro, mali i srednji poduzetnici i reprezentativni su predstavnici budućih članova.

„Nakon velikog posla koji smo  s mnogo entuzijazma i kontinuiranim angažmanom odradili u dva tjedna te se nametnuli kao relevantan faktor i suradnik u ovoj gospodarskoj krizi, bila je nužna formalizacija naše inicijative. Od početka smo isticali da nas politika ne zanima te da se zalažemo isključivo za boljitak ne samo svih članova Glasa poduzetnika, nego hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti. Ova udruga nije samo glas poduzetnika, nego i naših zaposlenika, s kojima godinama dijelimo i dobro i zlo, pa tako i u ovoj krizi gdje smo inzistirali na mjerama koje bi nam omogućile očuvanje njihovih radnih mjesta“, istaknuo je povodom osnivanja predsjednik Udruge Hrvoje Bujas.

Izvršni direktor Udruge Dražen Oreščanin naglasio je kako je osnivanje udruge tek početak zajedničkog djelovanja te kako sve članove na čelu s vodećim ljudima udruge očekuje još puno posla.

„Potrebno je osigurati brzu, efikasnu i nerestriktivnu provedbu mjera, ali i odgovoriti na brojna otvorena pitanja. Također,  potrebno je osigurati da sve jedinice lokalne samouprave pruže primjerenu podršku lokalnim poduzetnicima otpisom komunalne naknade i najma za poslovne prostore i javne površine. Vlada još ima veliki zadatak dogovoriti s bankama i leasing kućama zamrzavanje kredita i leasinga na 12 mjeseci, a sve s ciljem kako bi gospodarstvo moglo doći do daha kada ponovo krene“, istaknuo je.

Ujedno, pohvalio je i vrlo brzu digitalizaciju mnoštva javnih usluga i dodao kako se u udruzi nadaju da će takvu razinu digitaliziranih usluga javni sektor zadržati i nakon završetka krize, što će poduzetnicima znatno olakšati buduće poslovanje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.