Inflacija u eurozoni zamjetno popustila u ožujku. Hrvatska sa dvoznamenkastom stopom inflacije

Autor:

21.03.2023., Zagreb - Trg bana Josipa Jelacica. Gradska svakodnevica u sredistu grada. Prolaznici uzivaju u suncanom danu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Inflacija u eurozoni zamjetno je popustila u ožujku, kliznuvši na 6,9 posto, zahvaljujući jeftinijoj energiji, a Hrvatska se dvanaesti mjesec zaredom našla u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.

U veljači godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je 8,5 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u ožujku blago ubrzale, uz procijenjenu stopu rasta od 0,9 posto. U veljači uvećane su za 0,8 posto, nakon 0,2-postotnog pada na početku godine.

Kočnica inflaciji bila je u mjesecu na izmaku energija koja je na godišnjoj razini pojeftinila za 0,9 posto. Pad cijena odražava visoku poredbenu osnovicu u prošlogodišnjem ožujku kada su joj cijene poskočile zbog ruske invazije na Ukrajinu.

U veljači cijene energije bile su više za 13,7 posto nego u istom lanjskom mjesecu.

Glavni pokretač inflacije bila je u ožujku svježa hrana, koja je bila skuplja za 14,7 posto nego lani. U veljači poskupjela je za 13,9 posto.

Kada se isključe cijene svježe hrane i energije, stopa inflacije iznosila je 7,5 posto. U veljači iznosila je 7,4 posto.

Na mjesečnoj razini cijene svježe hrane osjetno su usporile, uz stopu rasta od 1,9 posto. U veljači iznosila je 3,4 posto.

Cijene energije pale su pak u ožujku za 2,2 posto u odnosu na veljaču kada su bile porasle za 1,1 posto.

Hrvatska uz Sloveniju

I u ožujku su najvišu godišnju stopu inflacije bilježile baltičke zemlje na čelu s Latvijom gdje je iznosila 17,3 posto. Slijede Estonija i Litva sa 15,6 odnosno 15,2 posto.

Skupinu s dvoznamenkastim stopama inflacije, mjerene HICP-om, čine još Slovačka s 14,8 posto, Hrvatska s 10,5 posto, te Slovenija s 10,4 posto.

U veljači godišnja stopa inflacije mjerene HICP-om iznosila je u Hrvatskoj 11,7 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj u ožujku za 0,8 posto, snažno ubrzavši u odnosu na veljaču kada su uvećane za 0,2 posto.

Istu mjesečnu stopu rasta bilježile su u ožujku i Italija i Latvija.

Najviše su pak u odnosu na veljaču porasle cijene u Portugalu i Grčkoj, za dva odnosno 1,6 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.