Inflacija u eurozoni usporila i u studenom; Hrvatska i dalje znatno iznad prosjeka

Autor:

Foto: Unsplash

Inflacija u eurozoni oslabila je i u studenom, kliznuvši na 2,4 posto, najnižu razinu od ljeta 2021., a Hrvatska je zadržala mjesto u skupini zemalja s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, dvostruko većim od prosjeka, pokazuju izračuni Eurostata.

U studenom je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,4 posto, što je njezina najniža razina od srpnja 2021. godine.

U listopadu iznosila je 2,9 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u studenom u 20-članom gospodarstvu pale prvi puta od srpnja, i to za 0,5 posto. U listopadu porasle su blagih 0,1 posto.

Cijene energije ponovo su oštro pale u studenom, za 11,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, gotovo istim tempom kao i u listopadu.

Usluge su poskupjele osjetno blaže nego u listopadu, za 4,0 posto.

Naglo je pak ubrzao rast cijena svježe hrane, sa 4,5 na 6,4 posto, izračunali su statističari.

Kad se isključe cijene svježe hrane i energije, inflacija je u eurozoni u studenom iznosila 4,2 posto i bila je za 0,8 postotnih bodova niža nego u listopadu.

Hrvatska uz Austriju

Slovačka je i u studenom bilježila daleko najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, za 6,9 posto.

Slijedi Hrvatska sa stopom inflacije u studenom, mjerenom HICP-om, od 5,5 posto, što znači da su cijene porasle istim tempom kao u siječnju 2022. godine. U listopadu iznosila je 6,7 posto.

Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om pale su u Hrvatskoj u studenom za 0,4 posto, nakon 0,2-postotnog rasta u listopadu.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje pak da su cijene u studenom porasle za 4,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 5,8-postotnog rasta u listopadu. Na mjesečnoj razini pale su po DZS-u za 0,2 posto.

Najbliža je Hrvatskoj po rastu cijena na godišnjoj razini, mjerenom HICP-om, bila Austrija sa stopom inflacije u studenom od 4,9 posto, pokazuje Eurostatova tablica.

Daleko najblaži rast potrošačkih cijena u odnosu na prošlogodišnji studeni bilježile su Italija i Finska, od 0,7 odnosno 0,8 posto. Slijede Latvija i Nizozemska sa stopom inflacije od 1,1 odnosno 1,4 posto.

Cijene su na godišnjoj razini pale jedino u Belgiji, za 0,7 posto, pokazuju procjene Eurostata.

OZNAKE: eurozona, inflacija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.