Inflacija lagano slabi drugi mjesec zaredom, pokazju podaci Državnog zavoda za statistiku

Autor:

Zagreb, 22.02.2023 - Prvi put, u Hrvatskoj u srijedu je u 8 sati počeo upis državnih obveznica namijenjenih građanima, tzv. narodnih obveznica, minimalni ulog je 500 eura, a minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati je 3,25 posto godišnje.Ilustracija, kovanica, graf, inflacija, euro, bdp, obveznica.
foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u siječnju 12,7 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija blago oslabila drugi mjesec zaredom, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju su u odnosu na prethodni mjesec ostale nepromijenjene, dok su u odnosu na siječanj prošle godine porasle 12,7 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u četvrtak.

Ti podaci podudaraju se s prvom procjenom, objavljenom početkom veljače.

Tako je stopa inflacije na godišnjoj razini smanjena drugi mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini u siječnju najveći porast cijena u prosjeku zabilježen u skupini restorana i hotela, za 19,5 posto, a prate ih cijene hrane i pića s rastom od 17,3 posto.

S rastom od 16,6 posto slijede cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle za 15,9 posto.

Cijene odjeće i obuće porasle su, pak, za 13,8 posto, rekreacije i kulture za 10,4, prijevoza za 6,6, zdravlja za 6,4, a alkoholnih pića i duhana za 5,7 posto.

Na mjesečno su razini, prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, najviše u prosjeku porasle cijene u skupini restorana i hotela, za 2,5 posto, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle 1,5 posto.

S druge strane, u siječnju su na mjesečnoj razini najviše pale cijene odjeće i obuće, za 11,5 posto, što je posljedica sezonskog sniženja. Cijene prijevoza pale su, pak, za 1 posto zbog niže cijene goriva za osobna prijevozna sredstva.

OZNAKE: dzs, inflacija, slabi

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.