Industrijska aktivnost u eurozoni najsnažnije smanjena u srpnju od pandemije

Autor:

15.06.2023., Slavonski Brod - Proizvodnja teretnih vagona u tvornici Djuro Djakovic. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Aktivnost u industriji eurozone smanjila se u srpnju najsnažnije od početka pandemije covida 19, uz smanjenu potražnju, unatoč sniženim cijenama, pokazalo je u utorak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u srpnju za 0,7 bodova u odnosu na lipanj, na 42,7 bodova, najnižu razinu od svibnja 2020. godine, utvrdila je Hamburg Commercial Bank (HCOB), koja sastavlja izvješće za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti. “Čini se da se pad aktivnosti u industriji eurozone nastavlja”, konstatira glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

“Snažniji pad proizvodnje, novih narudžbi i obujma nabave na početku trećeg tromjesečja podupiru naše mišljenje da gospodarstvo u cjelini čeka teška druga polovina godine”, dodao je De la Rubia.

U najvećem europskom gospodarstvu, Njemačkoj, vlada značajna slabost, dok u Francuskoj i Italiji, drugom i trećem po veličini gospodarstvu u eurozoni, također se od lipnja bilježi znatno pogoršanje.

Zahvaljujući oštrom padu troškova inputa u uvjetima žestoke konkurencije među dobavljačima, kompanije su snizile cijene, ali potražnja je ipak naglo pala, utvrdio je HCOB.

Europska središnja banka bit će zadovoljna što proizvođačke cijene ponovo padaju ubrzanim tempom, najsnažnijim u gotovo 14 godina. No,  zabrinutost zbog poskupljenja usluga i dalje je visoko na njihovom dnevnom redu”, naglasio je ekonomist HCOB-a.

ECB je prošli tjedan ponovo podigao kamatne stope u eurozoni, za četvrtinu postotnog boda, fokusirajući se na ograničavanje potražnje, unatoč posustajanju gospodarstva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.