Indonezija najavljuje rušenje stadiona na kojem je u stampedu poginulo preko 130 navijača

Autor:

epa10250031 Indonesian President Joko Widodo (L) receives a ball from President of Federation Internationale de Football Association (FIFA) Gianni Infantino during their meeting at Presidential Palace in Jakarta, Indonesia, 18 October 2022. Infantino visits Indonesia to discuss the national football transformation especially after the Kanjuruhan tragedy on 01 October 2022 which left 132 dead and hundreds were injured.  EPA/ADI WEDA

EPA/ADI WEDA

Indonezija je najavila planove za rušenje stadiona na kojem je ovog mjeseca u stampedu poginuo najmanje 131 nogometni navijač, a stotine su ozlijeđene.

Predsjednik Joko Widodo rekao je da će stadion Kanjuruhan u Malangu biti obnovljen u skladu sa sigurnosnim standardima koje je odredilo upravno tijelo sporta Fifa. Rekao je da zemlja mora “temeljito transformirati” način na koji upravlja sportom. Widodo je to objavio nakon sastanka s predsjednikom Fife Giannijem Infantinom.

Indonezija bi trebala biti domaćin Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina 2023., a njih dvojica su se složili formirati zajedničku radnu skupinu prije toga. Govoreći zajedno s  Widodom, šef Fife rekao je da je imperativ da se navijačima koji prisustvuju turniru osigura sigurno okruženje.

“Ovo je nogometna zemlja, zemlja u kojoj je nogomet strast za više od 100 milijuna ljudi”, rekao je. “Dugujemo im da kada vide utakmicu budu sigurni i zaštićeni.”

Navijači su 1. listopada bili uhvaćeni u smrtonosnoj gužvi dok su pokušavali napustiti stadion Kanjuruhan nakon poraza domaće ekipe Arema FC od Persebaya Surabaya. Šest osoba, uključujući policajce i organizatore, suočeno je s kaznenim prijavama zbog gužve, koja je jedna od najvećih svjetskih stadionskih katastrofa. Optužit će ih se za kazneno djelo prouzročenje smrti iz nehaja, za što je zapriječena maksimalna kazna od pet godina.

Istraga objavljena prošlog tjedna zaključila je da je tragični incident izazvala policija koja je ispalila suzavac na tribine, što je mjera kontrole mase koju je zabranila Fifa.

Izvješće je također pronašlo nekoliko drugih čimbenika koji su pridonijeli, uključujući stadion koji je bio popunjen iznad kapaciteta i zaključana izlazna vrata, kao i pritisak dužnosnika lige da se utakmica održi noću kako bi se osigurala veća televizijska gledanost.

Istražitelji su također pozvali upravni odbor Indonezijskog nogometnog saveza da podnese ostavku, pozivajući ih da “daju ostavke kao oblik odgovornosti”.

Ali  Infantino je već uvjerio organizatore da Indonezija neće oduzeti natjecanje za igrače do 20 godina 2023.

Oko 24 zemlje natjecat će se sljedećeg ljeta u šest indonezijskih gradova. Stadion Kanjuruhan nije trebao biti domaćin nijedne utakmice tijekom natjecanja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.