Incident u Covid bolnici: U dva respiratora zabunom stavljeno sredstvo za dezinfekciju

U COVID bolnici u srpskom Kragujevcu spriječen je incident koji je mogao imati ozbiljne posljedice. Naime, u dva respiratora dospjelo je sredstvo za dezinfekciju. Srećom, medicinsko osoblje na vrijeme je primijetilo problem s destiliranom vodom i reagiralo pa su pacijenti spojeni na respiratore prošli bez posljedica.

Direktor niškog Univerzitetskog Kliničkog centra Zoran Perišić, istaknuo je za tamošnje medije da nijednom pacijentu nije bilo ugroženo zdravlje, jer je problem primjećen na vrijeme.

“Otopina za ovlaživanje kisika je destilirana voda koja se priprema u našem odsjeku za hemodijalizu u bolnici u Kruševcu. Otopina se pripremau posebnim posudama koje se svaki put dezinficiraju. U subotu sam obavješten da se prethodne noći dogodilo da sredstvo za dezinfekciju nije bilo potpuno uklonjeno, a da je u posudu ulivena destilirana voda za respiratore. Naglašavam, da se ta tekućina ne ulijeva u centralni sistem, nego u rezervoare za svaki respirator za pojedinačne pacijente. Dezinfekcijska tekućina je imala istu konzistenciju i boju kao i destilirana voda, ali je prilikom ulijevanja otopine u respirator drugog pacijenta, primjećeno da mu je miris drugačiji. Odmah je sve zaustavljeno tako da pacijenti tu otopinu nisu inhalirali i nikakve štete po njih nije bilo. Da su udahnuli dezinfekcijsko sredstvo, sigurno bi imali snažnu iritaciju, ali je pravovremenom reakcijom to spriječeno, a cijela pripremljena serija je povučena”, objasnio je direktor Perišić za srpski  Telegraf.

Komentiraj